ارز دیجیتال دایمنشن (DYM) رمز ارز بومی شبکهای با همین نام است که تلاش میکند تا ساختار جدیدی از بلاکچینها را به ما نشان بدهد. ارز دیجیتال دایمنشن هم ارز بومی، حاکمیتی (Governance Token) و کاربردی (Utility Token) این شبکه است. بنابراین فعالیت روی شبکه دایمنشن نیاز به ارز دیجیتال DYM دارد. به همین منظور هم بسیاری از افراد به دنبال خرید و فروش ارز دیجیتال دایمنشن هستند.
معرفی ارز دیجیتال دایمنشن
بلاکچین دایمنشن یک بلاکچین قطعه قطعه یا بخشبندی شده است که با شبکههای قدیمیتر مثل اتریوم و بیت کوین فرق میکند. شبکههایی مثل اتریوم و بیتکوین ساختاری یکپارچه (Monolithic) دارند. در مقابل آنها، بلاکچینهای بخشبندی شده یا ماژولار (Modular) را داریم که به بخشهای کوچکتری تقسیم میشوند و وظایف مهم یک بلاکچین را بین خود تقسیم میکنند.
شبکههای یکپارچه، اجماع، بت تراکنشها و تایید بلاک و همچنین بررسی تاریخچه شبکه و بلاکها را به صورت همزمان انجام میدهند. پیشبرد چنین وظایفی به صورت همزمان روی یک شبکه، به شلوغی آن میافزاید و سرعت شبکه مقیاسپذیری آن دچار مشکل جدی خواهد شد.
در مقابل شبکههای ماژولار وجود دارند که چند بخش متفاوت دارند و هر بخش، یکی از وظایف بالا را انجام میدهد. این میتواند به افزایش سرعت و مقیاسپذیری شبکه کمک شایانی کند. دایمنشن یک بلاک چین لایه اول با چنین خصوصیاتیست که خانه بلاکچینهای دیگر است. دایمنشن به نوعی یک قالب و ساختار برای شبکههای دیگر است که میتوانند با استفاده از ماژولهای آن، شبکه خود را توسعه دهند. تمام فرایندهای شبکه دایمنشن به وسیله رمزارز بومی آن، یعنی «دایمنشن (DYM)» صورت میگیرد. از جمله حاکمیت، پرداخت کارمزدها، اجماع، استیک کردن و امنیت.
ارز دیجیتال دایمنشن چیست؟
شبکه دایمنشن از چندین ماژول مختلف تشکیل شده که توسعهدهندگان میتوانند با یکی یا ترکیبی از آنها، بلاکچین خود را توسعه دهند. اما به طور کلی، فعالیت روی شبکه دایمنشن نیاز به ارز دیجیتال دایمنشن دارد. توکن DYM، ارز بومی شبکه دایمنشن است و موارد استفاده بسیاری در این شبکه دارد. ارز دیجیتال دایمنشن (DYM) برای حاکمیت (Governance)، پرداخت کارمزدها و اجماع این شبکه مورد استفاده قرار میگیرد.
از موارد استفاده دایمنشن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حاکمیت: افرادی که مقدار مشخصی از ارز دیجیتال دایمنشن را استیک کرده باشند، در تصمیمگیریهای شبکه حق رای خواهند داشت. تعداد بالاتر دایمنشن (DYM) استیک شده، به معنای حق رای قویتر است.
اجماع: نودهای شبکه دایمنشن به استیک کردن ارز DYM میتوانند در فرایند تایید بلاکهای قبلی و ایجاد بلاک جدید نقش داشته باشند.
پرداخت کارمزدها: دایمنشن به عنوان ارز کاربردی (Utility Token) این شبکه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. پرداخت کارمزد تراکنشها، ایجاد قرارداد هوشمند و موارد دیگر، از جمله محلهاییست که در آنها از ارز دایمنشن استفاده میشود.
تاریخچه ارز دیجیتال دایمنشن
در آوریل سال ۲۰۲۲، پروژه دایمنشن توسط «ییشای هارِل (Yishay Harel)» و «بِری کوتس (Barry Kuts)» شکل گرفت. هدف دایمنشن از ابتدا ایجاد شبکهای بود که بتوان اپلیکیشنهای مختلف را روی ساختار قطعه قطعه آن توسعه داد.
حدودا طی دو سال، دایمنشن به صورت چراغ خاموش به فعالیت خود ادامه داد. در این مدت نقشه راه خود را برای شبکه اصلی (Mainnet) و شبکه آزمایشیاش (Testnet) منتشر کرد.
این اتفاقات تا ۶ فوریه ۲۰۲۴ به طول انجامیدند. زمانی که دایمنشن شبکه اصلی خود را راهاندازی کرد و به همراه آن، ارز دیجیتال دایمنشن (DYM) نیز ایردراپ شد. در این ایردراپ، ۷٪ از عرضه کلی (Total Supply) رمز ارز دایمنشن به کاربران عرضه شد که شامل ۷۰ میلیون توکن دایمنشن بود.
تیم توسعه دهنده ارز دیجیتال دایمنشن
از مهمترین اعضای تیم دایمنشن میتوان به افراد زیر اشاره کرد:
ییشای هارل (Yishay Harel): هارل فارغالتحصیل رشته علوم کامپیوتر است. در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ در صرافی رمز ارزی «کراکن (Kraken)» مشغول به کار بوده. پروژه دایمنشن به نوعی اولین تجربه ییشای هارل در حوزه کارآفرینی و استارتاپ به شمار میرود. او از سال ۲۰۲۲ تا کنون، به عنوان مدیر عامل (CEO) و بنیانگذار دایمنشن، در این پروژه مشغول به کار است.
مایکل شیترین (Michael Tsitrin): برنامهنویس و توسعهدهنده اصلی (Core Developer) تیم دایمنشن. شیترین کارشناسی ارشد خود را در رشته برق و مهندسی الکترونیک دریافت کرده است. پس از آن و از سال ۲۰۱۶، در حوزه برنامهنویسی مشغول به کار بوده است. او هم به همراه هارل، از اولین افرادی بود که سنگهای بنای دایمنشن را روی یکدیگر نهادند.
بِری کوتس (Barry Kuts): از توسعهدهندگان پروژه دایمنشن
وایت پیپر ارز دایمنشن
تا حدی به معماری و ساختار شبکه دایمنشن اشاره کردیم. به این موضوع پرداختیم که دایمنشن، یک بلاک چین قطعه قطعه یا چندبخشیست که هر بخش در آن، یک وظیفه را انجام میدهد. در هر بلاکچین سه امر مهم باید به انجام برسند: اجماع کردن، دسترسی به دادهها و اجرای تراکنشها.
در بلاکچینهای یکپارچه این سه امر توسط یک لایه و یک سیستم واحد به انجام میرسد. در زمانهایی که شبکه دچار شلوغی شود، این مکانیزم خیلی کارآمد نخواهد بود. بنابراین اگر بتوان هر یک از این سه وظایف را به تنهایی و در یک لایه جداگانه به انجام رساند، سرعت و مقیاسپذیری شبکه افزایش چشمگیری خواهد داشت.
در وایت پیپر ارز دایمنشن، دقیقا به همین مسئله و نحوه چگونگی انجام آن اشاره شده است. معماری و نحوه فعالیت شبکه دایمنشن در این وایت پیپر توضیح داده شده و بیان شده که اقتصاد ارز دیجیتال DYM چگونه خواهد بود.
از طریق این لینک میتوانید به وایت پیپر یا به قول خود دایمنشن، «لایت پیپر» آن دسترسی داشته باشید.
هدف ارز دیجیتال دایمنشن
یکی از آرمانهای پروژه دایمنشن، ایجاد «رول اپ (RollApp)» است. این فناوری با تکنولوژی «رول آپ (RollUp)» از نظر اسمی شباهت بسیاری دارد. و هر دو هدف دارند تا سرعت و مقیاسپذیری بلاکچینها را افزایش دهند.
رول اپها (فناوری دایمنشن) سعی میکند تا بستری ایجاد کند که هر اپلیکیشن، زنجیره یا بلاکچین مخصوص به خود را داشته باشد. این بلاکچین با همان فناوری چندبخشی تشکیل میشود و بدین صورت، هر اپ بلاکها و زنجیره مخصوص خود را خواهد داشت. این باعث میشود فعالیت زیاد برخی از اپلیکیشنها، باعث شلوغی کل شبکه و تاثیر روی اپهای دیگر نشود.
حال برای اینکه دایمنشن بتواند چنین هدفی را به سرانجام برساند، به یک رمز ارز نیز نیاز دارد. این وظیفه نیز در شبکه دایمنشن بر عهده ارز دایمنشن (DYM) است.
پشتوانه ارز دیجیتال دایمنشن
مهمترین پشتوانهای که پروژه دایمنشن دارد، تیم توسعهدهنده آن هستند. علاوه بر این تیم، میتوان به سرمایهگذاران دایمنشن اشاره کرد که به نوعی حامی این پروژه هستند.
ویژگی های ارز دیجیتال دایمنشن
ارز دیجیتال دایمنشن جزو آن دسته از پروژههای کریپتوییست که با نوآوری و تکنولوژیهای جدید وارد این عرصه شده است. معمولا چنین پروژههایی حرفهای خوبی نیز برای گفتن دارند.
از ویژگیهای بارز این پروژه، میتوان به این اشاره کرد که دایمنشن، جزو معدود بلاک چینهای ماژولار موجود است. درصد عظیمی از شبکههای رمز ارزی، ساختاری یکپارچه دارند. علاوه بر ساختار منحصر به فرد ماژولار دایمنشن، این پروژه از تکنولوژی «رول اّپ» استفاده میکند. و این بدان معناست که هر اپلیکیشنی که روی این شبکه توسعه داده میشود، زنجیره مختص به خود را دارد.
در بخشهای قبل از مزیتهای این معماری صحبت کردیم.
عملکرد ارز دیجیتال دایمنشن
مدت زمان زیادی از عرضه ارز دایمنشن نمیگذرد؛ این ارز برای اولین بار در تاریخ ۶ فوریه ۲۰۲۴ ایردراپ شد. از آن پس، طی چند مرحله آزادسازی، بخشی از حجم کل (Total Supply) توکنهای دایمنشن که ۱ میلیارد ارز DYM است، به بازار عرضه شدند.
از زمان عرضه این توکن، دایمنشن توانسته در تاریخ ۱۵ فوریه ۲۰۲۴، سقف تاریخی قیمتی ۸.۲۴ دلار را ثبت کند. این تاریخ مربوط به یک هفته پس از ایردراپ ارز DYM است و پس از آن، برایند قیمت دایمنشن همواره نزولی بوده است.
مزایای ارز دیجیتال دایمنشن
از مزیتها و خصوصیتهای مثبت رمز ارز دایمنشن میتوان نام برد:
تکنولوژی جدید و نوآورانه
ارتباط نزدیک با شبکههایی همچون کازماس و اتریوم به دلیل فناوری «IBC»
پردازش امور مختلف بلاک چینی به صورت بخشبندی شده که باعث افزایش سرعت و مقیاسپذیری این شبکه میشود.
اپلیکیشنها روی شبکه دایمنشن به دلیل فناوری «RollApp»، زنجیره مخصوص به خود را دارند.
معایب ارز دیجیتال دایمنشن
در خصوص پروژه دایمنشن نکاتی هم وجود دارد که باید به آنها توجه داشت:
مدت زمان زیادی از عرضه توکنهای دایمنشن نمیگذرد و عیار واقعی این ارز، هنوز به طور کامل مشخص نیست.
پروژه دایمنشن به عنوان بستری برای توسعه اپلیکیشنها و شبکههای مختلف، هنوز به حجمی از کاربران که انتظارش را دارد، دست پیدا نکرده است.
علیرغم تکنولوژی منحصر به فرد دایمنشن، اپلیکیشنهای زیادی روی آن توسعه داده نشده است.
کیف پولهای مناسب ارز دیجیتال دایمنشن
برای نگهداری ارز دیجیتال دایمنشن دو راه وجود دارد. میتوان این ارز را در کیف پول خود صرافیهای که DYM را از آن خریداری میکنید، نگهداری کنید. پول نو یکی از مثالهای آن است. پول نو در کنار امکان خرید و فروش ارز دیجیتال دایمنشن، امکان نگهداری آن را نیز برای شما فراهم آورده است.
اما راه دوم این است که از کیف پولهای شخصی برای نگهداری دایمنشن استفاده کنید. کیف پول شخصی برای نگهداری دایمنشن میتواند نرمافزاری، سختافزاری و یا تحت وب و اینترنتی باشد. از جمله کیف پولهایی که میتوان برای نگهداری از رمز ارز دایمنشن از آنها استفاده کرد میتوان به «Wigwam Wallet»، «Bit2me Wallet» و «Kepler Wallet» اشاره کرد.
آینده ارز دیجیتال دایمنشن
همانطور که اشاره کردیم، مدت زمان زیادی از عرضه ارز دیجیتال دایمنشن نمیگذرد. برای همین اگر سابقه و تاریخچه کوتاه آن را ملاک موفقیت آیندهاش قرار دهیم، کار درستی نکردهایم.
دایمنشن پروژهایست که میتواند به تکنولوژی و فناوری منحصر به فرد خودش ببالد. و از طرفی هم دنیای غیرمتمرکز همیشه نیاز به تکنولوژی و نوآوری داشته است. بنابراین میتوان امیدوار بود که در آینده، ارز دایمنشن (DYM) با اقبال بیشتری روبرو شود.
سرمایه گذاران پروژه دایمنشن
درست یک سال پیش از ایردراپ دایمنشن، این ارز در یک فروش خصوصی به برخی از سرمایهگذاران فروخته شد. در ۹ فوریه ۲۰۲۳، تعدادی توکن دایمنشن به شرکتهایی از جمله «Big Brain Holdings» و «Matchbox DAO» فروخته شد. به جز شرکتهای نام برده، نهادهای دیگری نیز در این فروش خصوصی شرکت داشتند.
ماحصل این فروش خصوصی، جذب ۶.۷ میلیون دلار سرمایه برای پروژه دایمنشن بود. مبلغی قابل قبول، آن هم یک سال پیش از اولین عرضه عمومی این توکن که کمک نسبتا مهمی برای پروژه دایمنشن به شمار میرفت.
روش های کسب درآمد از ارز دیجیتال دایمنشن
اولین راهی که برای کسب درآمد از یک ارز دیجیتال به ذهن هر کسی میرسد، خرید و فروش آن در کف و سقفهای قیمتی است. این اصل را به ارز دایمنشن هم میتوان بسط داد. برای اینکه از این ارز بتوان درآمدی کسب کرد، میتوان ارز DYM را در کف قیمت خرید و در قیمتهای بالاتر به فروش رساند.
اما چه راه دیگری برای کسب درآمد از ارز دایمنشن به جز خرید و فروش آن وجود دارد؟ مکانیزم اجماع این شبکه که «DPoS» است که اجازه استخراج آن را به ما نمیدهد. پس تنها راه باقیمانده، استیک کردن ارز دایمنشن است. میتوان به عنوان یکی از تصمیمگیرندههای این شبکه، مقداری ارز دایمنشن را استیک کرد و در شبکه آن، حق رای پیدا کرد. بابت استیک کردن این ارز و رکودی که برای آن پیش خواهد آمد، شبکه پاداشی را به شما اعطا میکند.
خرید ارز دیجیتال دایمنشن
اگر به دنبال کسب درآمد مستقیم از ارز دایمنشن هستید، احتمالا به فکر خرید ارز دایمنشن افتادهاید. در بخشهای قبلی به این موضوع اشاره کردیم که یکی از راههای درآمدزایی از دایمنشن، خرید آن است. پس از خرید، باید تلاش کرد تا این دارایی را در قیمتهای بالاتر به فروش رساند.
اما تنها معاملهگران و تریدرها نیستند که به سراغ خرید رمز ارز دایمنشن میروند. توسعهدهندگان از دیگر افرادی هستند که باید برای پیادهسازی قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای خود روی شبکه دایمنشن، ارز DYM را خریداری کنند. در کنار توسعهدهندگان، استیککنندهها و ندهای این شبکه پس از خرید ارز دیجیتال دایمنشن، به درآمد خواهند رسید که نحوه آن را در بخشهای قبلی توضیح دادیم.
آموزش نحوه خرید ارز دیجیتال دایمنشن از پول نو
صرافی پول نو یکی از اولین صرافیهای ایرانی است که پس از لیست شدن دایمنشن در صرافیهای بزرگ جهان، آن را در پلتفرم خودش لیست کرد. این صرافی به عنوان یکی از پیشگامان در حوزه رمزارزها در ایران شناخته میشود و کاربران این کشور میتوانند به راحتی دایمنشن را خریداری کنند.
نحوه خرید دایمنشن در صرافی پول نو:
1- احراز هویت سریع پس از ثبتنام در صرافی پول نو، احراز هویت بسیار سریع انجام میشود.
2- خرید با تومان: پس از احراز هویت، میتوانید دایمنشن را به صورت تومانی در این صرافی خریداری کنید.
3- عدم نگرانی از احراز هویت پیچیده در صرافیهای خارجی: با همکاری با یک صرافی رمزارزی داخلی معتبر، دیگر نیازی به انجام احراز هویت پیچیده در صرافیهای خارجی نخواهید داشت.
با استفاده از صرافی پول نو، شما میتوانید به راحتی به دایمنشن دسترسی پیدا کنید و در بازار رمزارزها فعالیت کنید.
فروش ارز دیجیتال دایمنشن
اگر قصد دارید که از دایمنشنهایی که خریدهاید سودی کسب کنید، باید آنها را در قیمتهای بالاتر به فروش برسانید.
برعکس خرید ارز دایمنشن که ممکن است اهداف مختلفی پشت آن باشد، فروش دایمنشن تنها یک دلیل میتواند داشته باشد؛ کسب سود. البته در برخی مواقع کسب سود به معنای ضرر نکردن است. این یک امر طبیعیست که زمانی که دارایی ما در حال از دست دادن ارزش خودش است، آن را به فروش برسانیم تا جلوی این ضرر را بگیریم.
آموزش نحوه فروش ارز دیجیتال دایمنشن در پول نو
دردسرهای احراز هویت و نگرانی از دست رفتن سرمایه در صرافیهای خارجی، دلایلی کافی هستند تا کاربران ایرانی به سراغ صرافیهای داخلی برای نقد کردن داراییهای خود بروند.
صرافی کریپتویی پول نو یکی از پلتفرمهاییست که در ایران، امکان فروش ارز دیجیتال دایمنشن را فراهم کرده است. نحوه فروش ارز دیجیتال دایمنشن در پول نو بسیار ساده است. در ابتدا باید مشخص کنید که حجم دایمنشنی که قصد فروش آن را دارید چقدر است. در این مرحله، پول نو بالاترین مبلغ ممکن را برای خرید دایمنشنهای شما بین صرافیهای ایرانی، به شما نشان میدهد. پس از اتمام فرایند فروش ارز دایمنشن، مبلغ کل معامله به سرعت در حساب شما خواهد بود.