تاریخ بروز رسانی :
۱۷
مرداد
۱۴۰۳
ارز فیات چیست؟ آیا ارز دیجیتال به زودی جای پول را میگیرد؟ [+تاریخچه پول]
زمان مطالعه :
4 دقیقهفهرست
ارز فیات یکی از مفاهیم مهم در حوزه پولی و بانکی است. امروزه در کشورهای مختلف، به این اصطلاح واحد پول رایج یک کشو یا پول کاغذی میگویند. البته این بدین معنی نیست که سکههای فلزی، پول فیات نیستند!
عوامل بسیاری مانند عدم محدودیت، هزینه پایین تولید و ارزش مالی، تأثیر عمدهای بر روند تاریخی تغییر روش استفاده مردم از پول داشته است. محدودیتهای فیزیکی و کمبود منابعی مانند طلا و نقره نیز نقش عمدهای در این تغییر دارند.
در این مقاله از پول نو قرار است تا با همدیگر معنا و مفهوم این اصطلاح را یکبار برای همیشه یاد بگیریم. اگر به این مبحث علاقهمندید تا آخر این مقاله من را همراهی کنید.
ارز فیات چیست؟
طبق تعریف، پول فیات نوعی ارز کاغذی است که از پشتیبانی فیزیکی مانند طلا یا نقره برخوردار نیست. یعنی پیشتر این پشتوانه وجود داشته ولی کم کم خود پول دارای ارزش شده. ارزش و اعتبار کامل این پول به قدرت، اعتماد و سیاست ناشر آن بستگی دارد. بنابراین، هر چه قدرت کشور صادرکننده بیشتر باشد، ارزش ارز آن نیز بالاتر است. به عنوان مثال، ارز فیات ایالات متحده، دلار آمریکا است. کشورهای دیگری هم هستند که دلار واحد پولی آنهاست مانند کانادا ولی ارزش دلار آمریکا با دلار کانادا یکسان نیست.
ارز fiat برخی از کشورها مانند چین یوان (رنمینبی) است که با نشانه ¥نشان داده میشود. علیرغم قدرت اقتصادی و سیاسی بسیار بالا، این ارز در برابر دلار، یورو یا پوند انگلیس ارزش پایینی دارد. دلیل اصلی این امر سیاست اقتصادی و پولی چین است. چینیها با پایین نگه داشتن ارزش یوان نسبت به ارزهای جهانی سعی در جذب سرمایه گذاران بین المللی دارند.
با تضعیف کشور یا بحران اقتصادی یا جنگ، واحد پولی آن کشور کاهش مییابد و سقوط میکند. نمونه بارز سقوط ارز fiat در کشورها به دلیل بحران اقتصادی، ونزوئلا است. این کشور پس از درگذشت رهبر خود یعنی چاوز، دچار سقوطی شدیدتر از پیش شد به طوری که برای خرید یک قلم کالا در سوپرمارکت، مردم حجم زیادی از اسکناس میپرداختند که دیگر شمارش نمیشد بلکه وزن میشد!
یا مثلا کشور ترکیه پس از شکیت اقتصادی شدیدی که تجربه کرد، صفرهای پول ملی خود را کاهش داد تا محاسبه آن سادهتر باشد. البته ترکیه رشد اقتصادیای تجربه کرد که توانست تا حدی این کاهش ارزش پول را جبران کند.
ارز فیات به بانکهای مرکزی هر کشور اجازه میدهد تا بر بازار ملی آن کشور تسلط داشته باشند. زیرا کنترل میزان چاپ در دست مسئولان بانک مرکزی است.
یکی از معایب اصلی ارزهای سنتی در مقابل ارزهای دیجیتال این است که برای پوشش کسری بودجه، دولتها میتوانند مقادیر زیادی از این ارزها را چاپ کنند که منجر به تورم زیاد میشود.
اگر به سرمایه گذاری در بازار کریپتو علاقه مند هستید، پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری در ۲۰۲۳ را نیز مطالعه کنید.
ارز فیات چطور به وجود آمد؟
هزاران سال پیش مردم بومی هر منطقه برای تبادل کالا از روش پایاپای یا کالا به کالا استفاده میکردند. مثلا یک راس گوسفند معادل ۱۰ کیسه گندم معامله میشد. در طی زمان این نوع معامله دچار مشکل شد چون نمیشد تعیین کرد که حالا یک ران گوسفند چند کیسه گندم میشود!
به مرور راههای دیگری جایگزین شد و کار به فلزات گرانبها رسید چون قابل تقسیم بودند. این تقسیم شدن منجر به ضرب سکه شد. سکههای طلا ارزش بیشتر و سکههای نقره و برنز و آلیاژهای دیگر ارزش کمتر داشتند. به این ترتیب میشد خریدهای خرد را هم انجام داد.
بعد از مدتی برای جلوگیری از تقلب و خالص نگه داشتن فلزات سکهها، حاکمان وظیفه مهر کردن و ضرب کردن سکهها را به عهده گرفتند تا اعتبار آنها را تضمین کنند. به این صورت سکههای ضرب شده با نقش پادشاهان به وجود آمدند.
این روند ادامه داشت تا جایی که حجم معاملات زیاد شد و عملا حمل و نقل و انتقال سکهها ناممکن بود علاوه بر این، دزدی و به سرقت بردن طلای تاجران به دست راهزنان رایج شده بود و کار را برای تجارت سخت میکرد.
این شد که چک و اسکناس به وجود آمد و نشان دهنده مقدار طلایی بود که یک تاجر با خود دارد. بانک هم به همین طریق به وجود آمد. تاجران طلای خود را به شخصی بانفوذ میسپردند و او روی برگه یا پوست امضا میکرد و مینوشت که فلان شخص این مقدار طلا پیش من دارد و معامله انجام میشد.
چین را میتوان خاستگاه اولین ارز فیات کاغذی در نظر گرفت. در سلسله تانگ پادشاهان تصمیم گرفتند به جای طلا، نقره یا برنز از پول کاغذی استفاده کنند.
اما استفاده از این نوع ارز در کشورهای غربی از قرن هجدهم آغاز شد. کشورهای غربی، به ویژه در طول جنگ، از ارزهای فیات برای محافظت از ذخایر طلا و نقره خود استفاده کردند.
ارز فیات چگونه کار میکند؟
پس از تغییر و تحولاتی که برای شکل پول به وجود آمد، دیگر کم کم اعتبار خود آن فرد جایگزین طلا میشد و خود آن برگه یا چک ارزشمند شد. یعنی آن امضای پای برگه بود که ارزش داشت. مثل پولهای کاغذی ما که امضای رئیس بانک مرکزی نشاندهنده اعتبار آن است. پس این گونه شد که دیگر هیچ کالای فیزیکی از این مدل پول پشتیبانی نمیکند. این پول بسته به منطقه جغرافیایی شناخته شده، قدرت خرید و ارزش ایجاد میکند. بنابراین با کمک پول فیات میتوان هر محصولی را خریداری کرد.
یکی از اولین استفادههای ثبت شده از پول کاغذی در چین در حدود سال ۸۰۰ پس از میلاد بوده است، اگرچه چینیها در اواسط قرن پانزدهم این قالب را کنار گذاشتند. تصویر بالا مربوط به اسکناس کوان چینی است که قدیمی ترین اسکناس شناخته شده در حدود سال ۱۳۸۰ میلادی است.
با استفاده از ارز fiat، قدرت خرید مردم ذخیره میشود. آنها محدود به خرید و فروش کالا نخواهند بود. پرداخت حقوق نیز با استفاده از ارزهای فیات آسان است. الان با وجود بانکداری الکترونیکی مبادله ارز کاغذی کمتر شده است ولی پولهای دیجیتالی هم ارز فیات به حساب میآیند.
سیستم کار ارزهای فیات متمرکز است. یعنی یک دستگاه یا سازمان خاص متولی چاپ پول و متعادل نگه داشتن ارزش آن است. بانک و سازمانهای مالی متمرکز هستند و دولتها آنها را اداره میکنند. قانونهای مربوط به وام، تسهیلات، چک، پرداختها، سودها و… همگی از سمت قدرتهای مرکزی هر کشور تعیین میشود.
ارزش پول فیات به سیاست پولی، نرخ بهره و عملکرد کشور بستگی دارد
ارزش پول فیات به سیاست پولی، نرخ بهره و عملکرد کشور بستگی دارد. در کشورهایی که از نظر سیاسی یا اقتصادی ناپایدار هستند، تورم بالاتر خواهد بود. طبیعتا در این صورت ارزش پول فیات کاهش مییابد و قیمت کالاها و خدمات افزایش مییابد. در نتیجه قدرت خرید رو به کاهش خواهد شد و مردم تحت فشار اقتصادی مضاعفی قرار خواهند گرفت.
به طور کلی این ارز برای تامین قدرت خرید و اطمینان اکثریت مردم برای تامین کالاهای مورد نیاز به خوبی عمل میکنند. دولت نیز باید با استفاده از سیاستهای صحیح اقتصادی برای حفظ و حتی افزایش ارزش پول ذکر شده، قدرت خرید مردم را افزایش دهد.
برخی از ارزهای فیات کشورهای جهان
ارزهای فیات مختلفی وجود دارد و در ادامه مقاله چند ارز مختلف رایج در کشورهای جهان را برای شما لیست میکنیم:
نام کشور | واحد پولی |
آمریکا | دلار |
انگلیس | پوند |
ین | ژاپن |
یوان | چین |
یورو | اتحادیه اروپا |
دینار | کویت |
ریال | عمان |
فرانک | سوئیس |
درهم | امارات متحده عربی |
روپیه | هند |
روبل | روسیه |
مزایای ارز فیات
مهمترین ویژگی پول فیات ثبات قیمت آن است. عکس این موضوع در مورد طلا، مس و نقره صادق است. استفاده از ارزهای فیات در قرن بیستم در سراسر جهان رواج یافت. زیرا استفاده از این سیستم بیشتر از استفاده از ارزهای کالایی و سکه توجیه اقتصادی داشت.
مزیت دیگر استفاده از پول فیات این است که به دولتها اجازه میدهد تا با کنترل میزان چاپ پول، کنترل کامل سیستم مالی و بانکی کشور را در دست بگیرند. به عنوان مثال استفاده از این سیستم به کاهش خسارات وارده به ایالات متحده در جریان بحران مالی جهانی سال ۲۰۰۸ کمک کرد.
کار با ارز فیات برای مردم سادهتر است و امکان خطا و اشتباه در جابهجایی آن کم است. شناخته شده است و مردم سالهاست که با آن کار میکنند در صورتی که ارزهای دیجیتال جدید و ناشناختهاند و هنوز بسیار مردم به آن اعتماد ندارند.
معایب ارز فیات
هیچ محدودیتی برای ارز فیات وجود ندارد، بنابراین میتوان آن را در اندازه میلیونها یا میلیاردها نسخه در روز چاپ کرد. این میتواند عامل کاهش ارزش پول فیات باشد. این در حالی است که استفاده از فلزات گرانبها مانند طلا و نقره چنین عیبی ندارند چون مقدار آنها در جهان ثابت و عرضه آنها محدود است.
از طرفی ارزهای فیات به راحتی قابل جعل کردن هستند. امروزه از روشهای مختلفی برای هوشمندسازی اسکناسها وعدم کپی برداری استفاده میشود. البته استفاده از این روشها هزینه چاپ پول را نیز به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. یکی دیگر از معایب این مدل پولی این است که با تغییر سیستمهای حکومتی آن کشورها میتوان آن را به کلی تغییر داد.
تفاوت بین ارز دیجیتال و ارز فیات؛ آیا چیزی به نام ارز دیجیتال فیات وجود دارد؟
پول فیات و ارز دیجیتال مفاهیمی کاملا مستقل هستند. بنابراین، اصطلاح ارز دیجیتال فیات کاملا بیمعنی است. ارز دیجیتال شکل جدیدی از سرمایه مالی است که میتواند جایگزین ارزهای موجود در سالهای آینده شود. اما مشکلاتی در این راه وجود دارد. زیرا عوض شدن جای ارزهای فیات با ارزهای دیجیتال مستلزم پذیرش جهانی و اجماع اکثر مردم در سراسر جهان و همچنین شرکتهای بزرگ و کوچک است.
البته ارز دیجیتال ترجمه خوبی برای کریپتو کارنسی نیست چون ارز فیات میتواند شکل دیجیتالی به خود بگیرد. پیشتر هم به این اشاره کردیم که با موبایل و هابربانکها ما پول جابهجا میکنیم بدون اینکه پای هیچ سکه و اسکناسی در میان باشد! پس این پول میتواند شکل دیجیتال داشته باشد. ولی این با مفهوم ارز دیجیتال یا رمز ارز متفاوت است.
برای آشنایی بیشتر با مفهوم ارز دیجیتال مقاله ارز دیجیتال چیست را حتما مطالعه کنید.
تفاوت بین ارز دیجیتال و ارز فیات
۱. ارزهای فیات ارزش خود را از دولت صادرکننده به دست میآورند، در حالی که ارزهای دیجیتال ارزش خود را مستقیماً از بلاک چین و سرمایه گذاران به دست میآورند. بنابراین، ارزهای دیجیتال میتوانند قویتر عمل کنند در صورتی که پشتوانه فکری و اقتصادی قویای داشته باشند.
۲. ارزهای فیات توسط بانکهای مرکزی و موسسات سطح بالا در هر کشور نظارت میشوند. در صورتی که بلاک چینها توسط پروتکلهای خاص، همکاری کاربران و رای گیری اداره میشوند.
۳. تفاوت دیگری نیز بین این دو ارز در تقسیم آنها وجود دارد. ارز فیات واسطههای گوناگونی دارد. در حالی که ارزهای دیجیتال مبتنی بر شبکههای غیرمتمرکز هستند که امکان تراکنشهای ناشناس با ساختاری خاص را فراهم میکند. (درباره استیبل کوین stablecoin بخوانید: استیبل کوین چیست؟)
۴. ارزهای فیات به نوعی استیبل کوین به حساب میآیند چون ارزش آنها همواره ثابت است. یک اسکناس ۱۰۰۰ تومنی همیشه ۱۰۰۰ تومان است (ارزش آن نسبت به بقیه ارزها تغییر میکند ولی خودش همیشه ۱۰۰۰ تومان میماند) ولی ارزهای دیجیتالی که استیبل کوین نیستند مانند بیت کوین و اتریوم، نوسان قیمت دارند و برای همین میتوانند به عنوان ذخیره ارزش عمل کنند.
سخن آخر با خوانندگان
در دنیای امروز، تمایل به تجارت سریع، ایمن و بدون احراز هویت در حال افزایش است. استفاده از ارزهای فیات، کارتهای اعتباری، پرداختهای موبایلی و حتی سیستمهای سریع بانکی بین المللی پاسخگوی این نیاز نیست. اما ارز دیجیتال، به طور ناشناس بستری را برای ایجاد سرعت فوقالعاده برای انجام چنین تراکنشهایی فراهم میکند.
با توجه به این نیازها و همچنین محدودیتهای ارزهای فیات، پول آینده ارز دیجیتال خواهد بود. امروزه ارز دیجیتال پیشرفتهترین و خلاقانهترین راه برای پوشش نیازها و نگرانیهای شماست. بنابراین انتظار میرود در آینده نزدیک استفاده از ارزهای فیات کاهش یابد.
پس بهتر است هر چه زودتر دست به کار شوید و با مطالعه و آموزش دیدن درباره ارزهای دیجیتال و نحوه خرید و فروش آنها قدم جدیدی به سوی آینده بردارید. ما در بلاگ پول نو به شما کمک میکنیم تا به صورت رایگان آموزش ببینید و بعد از آموزش دیدن در صرافی پول نو سرمایه گذاری را شروع کنید 🙂
چنانچه به مشاوره رایگان علاقهمندید، پرسشها و نظرات خود را درباره این مقاله یا موضوعات مختلف حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال مطرح کنید. برای پاسخگویی آمادهایم!
نظر بدهید
0