دانشنامه ارزهای دیجیتال
زمان مطالعه :
19 دقیقهتاریخ بروز رسانی :
۳۰
آبان
۱۴۰۳
تریدر کیست؟ راهنمای تریدر موفق بودن
ویراستار
سحر مجاب
فهرست
این روزها در شبکههای اجتماعی واژه ترید و تریدر را زیاد میشنویم. بسیاری مدعی هستند با استفاده از ترید موفق شدهاند یک شبه رویای خود را محقق کنند و گروهی دیگر آموزش تریدر شدن به افراد میدهند.
اما آیا واقعا ترید جزو پردرآمدترین مشاغل جهان است؟ اصلا ترید کردن چیست و تریدر کیست؟ راز و رمز تریدر شدن چیست؟ برای ترید به چه ابزارهایی نیاز است؟ چه عواملی در موفقیت یک تریدر نقش دارند؟ ویژگیهای یک تریدر موفق چیست؟ در این مطلب میخوانید.
تریدر کیست؟
تریدر (Trader) کسی است که با تحلیل درست بازارهای مالی، به دنبال کسب سود از نوسانات قیمت داراییهاست. این افراد با استفاده از دانش، تجربه و ابزارهای مختلف سعی میکنند لحظه ورود مناسب به بازار را پیدا کنند و با فروش در زمان مناسب، سود کسب کنند.
در بازارهای مالی منظور از ترید خرید و فروش یک دارایی در نقاط قیمتی مناسب و کسب سود است. تریدر یا معاملهگر نیز فردی است که با هدف کسب سود از نوسانات قیمت داراییهای مالی مختلف از جمله سهام، ارزهای دیجیتال، ارزهای فیات، کالاها و … به خرید و فروش آنها میپردازد. بنابراین ترید تنها مختص بازار ارزهای دیجیتال نیست و در تمام بازارهای مالی از بورس گفته تا فارکس انجام میشود.
هر تریدر استراتژی خاص خودش را دارد و با استفاده از ابزارهای مختلفی از جمله تحلیل تکنیکال، فاندامنتال، آنچین و همچنین روانشناسی بازار، سعی میکند تا بهترین زمان برای ورود و خروج از معاملات را تشخیص دهد.
بورس تریدر کیست؟
بورس تریدر کسی است که در بازار بورس به خرید و فروش سهام، اوراق بهادار و سایر ابزارهای مالی میپردازد. بورس یکی از بازارهای مالی محبوب است که ارتباط مستقیمی با صنایع مختلف هرکشور دارد و قلب تپنده اقتصاد آنها محسوب میشود. بازار بورس به شدت تحت تاثیر اخبار و تغییرات فاندامنتال قرار میگیرد، به همین خاطر در زمان فعالیت در این بازار باید حتما این عوامل را مدنظر قرار داد.
در ایران، تریدرها میتوانند در بازار بورس و فرابورس و معاملات آتی و اختیار کالاهای مختلفی مثل سکه و زعفران فعالیت کنند. در خارج از ایران نیز هرکشور بازار بورس مخصوص به خودش را دارد، به عنوان مثال در کشور آمریکا بازارهای بورس معروفی از جمله بورس نیویورک، بورس نزدک، بورس شیکاگو و … وجود دارند. به طور کلی هرکدام از این بازارها ویژگیها و قوانین خاص خودشان را دارند و برای فعالیت در آنها باید حتما از این قوانین مطلع شد.
بورس تریدرها با تحلیل نمودارهای قیمتی، اخبار شرکتها و وضعیت کلی بازار، سعی میکند بهترین زمان برای ورود و خروج از معاملات را تشخیص دهد.
فارکس تریدر کیست؟
فارکس تریدر کسی است که در بازار تبادل ارزهای خارجی (فارکس) به خرید و فروش ارزهای مختلف میپردازد. فارکس مخفف عبارت Foreign Exchange است و به بازار جهانی تبادل ارزهای خارجی اشاره دارد. این بازار، بزرگترین و نقدینهترین بازار مالی جهان محسوب میشود و به صورت ۲۴ ساعته در تمام روزهای هفته، به جز تعطیلات (شنبه و یکشنبه)، باز است.
در فارکس، ارزها به صورت جفتهایی مانند دلار آمریکا/ یورو (USD/EUR) یا پوند انگلیس/ دلار آمریکا (GBP/USD) معامله میشوند و بازیگران و علاوه بر خرده تریدرها، بانکها و موسسات مالی بزرگ بینالمللی نیز در آن فعالیت دارند.
مشابه با بازار بورس، بازار فارکس نیز به شدت تحت تاثیر اخبار اقتصادی و رویدادهای سیاسی مختلف قرار میگیرد و فارکس تریدرها حتما باید این موارد را مدنظر قرار دهند.
کریپتو تریدر کیست؟
کریپتو تریدر یا معاملهگر ارزهای دیجیتال فردی است که در بازار رمزارزها و داراییهای مبتنی بر بلاکچین فعالیت میکند و به معامله ارزهای مختلف مثل بیت کوین، اتریوم و … میپردازد. از تفاوتهای بازار کریپتو و سهام، میتوان به زمان فعالیت بازارها اشاره کرد. بازار ارزهای دیجیتال همواره به صورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته باز است و به همین خاطر مورد توجه بسیاری از معاملهگران قرار گرفته است.
یکی از ویژگیهای بازار کریپتو، نوسانات بسیار بالای آن است. علاوه بر این، بازار کریپتو به دلیل ماهیت غیرمتمرکز خود هنوز فعالیت کاملا قانونی در تمام کشورهای جهان ندارد، البته در سالهای اخیر برخی از کشورهای بزرگ برای قانونمند کردن بازار کریپتو تلاش کردهاند.
کریپتو تریدرها در بازار کریپتو میتوانند به معامله خود ارزهای دیجیتال یا قراردادهای آتی (فیوچرز) آنها بپردازند. مشابه با سایر بازارهای مالی، در بازار کریپتو نیز امکان فعالیت در بازار اختیار یا آتی وجود دارد.
ترید چیست؟
واژه ترید به معنای معامله است و اصطلاح ترید یا معاملهگری در بازارهای مالی به خرید و فروش یک دارایی در کوتاهمدت با هدف کسب سود از نوسانات قیمتی اطلاق میشود. این دارایی میتواند هر چیزی از سهام و ارزهای دیجیتال گرفته تا کالاهای فیزیکی مانند طلا و نفت باشد.
تفاوت میان تریدر و سرمایه گذار و تحلیلگر
در بازارهای مالی علاوه بر تریدر، دو نقش اصلی مهم دیگر یعنی سرمایهگذار و تحلیلگر نیز وجود دارند که فعالیت آنها با یکدیگر متفاوت است.
ویژگی | تریدر | سرمایهگذار | تحلیلگر |
هدف اصلی | کسب سود کوتاهمدت از نوسانات قیمت | کسب سود بلندمدت از رشد داراییها | تحلیل بازار و ارائه پیشبینی |
افق زمانی | کوتاهمدت تا میانمدت (چند روز تا چند ماه) | بلندمدت (چند سال یا بیشتر) | متغیر (کوتاهمدت، میانمدت، بلندمدت) |
ابزارهای مورد استفاده اصلی | تحلیل تکنیکال، نمودارها، اندیکاتورها | تحلیل فاندامنتال، گزارشهای مالی، اخبار اقتصادی | تحلیل تکنیکال، فاندامنتال، آنچین، مدلسازی مالی |
ریسکپذیری | بالا | متوسط | پایین |
تعداد معاملات | زیاد (ممکن است چندین بار در روز معامله کنند) | کم (معمولا کمتر معامله میکنند) | معمولا معامله نمیکنند، بلکه به تحلیل بازار میپردازند. |
تمرکز | نوسانات کوتاهمدت قیمت | ارزش ذاتی داراییها و رشد بلندمدت | روندهای بازار و عوامل موثر بر آن |
همانطور که گفتیم، تریدر کسی است که به دنبال سود کوتاهمدت از نوسانات قیمت دارایی است و با استفاده از ابزارهای تحلیلی مختلف سعی میکند تا بهترین زمان برای خرید و فروش داراییها را تشخیص دهد. به بیان سادهتر، تریدرها بیشتر به دنبال کسب سود از تغییرات لحظهای قیمت هستند.
در سمت دیگر اما یک سرمایهگذار، به دنبال سود بلندمدت از رشد داراییهاست. سرمایهگذاران به جای تمرکز بر نوسانات کوتاهمدت، به بررسی فاندامنتال و بلندمدت داراییها میپردازند. این افراد برای مدت طولانی در یک سرمایهگذاری باقی میمانند و به دنبال ساختن ثروت در طولانی مدت هستند.
یک تحلیلگر اما برخلاف تریدر و سرمایهگذار، فارغ از خرید و فروش یک دارایی به جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات بازارهای مالی میپردازد. تحلیلگران با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله تحلیل تکنیکال، فاندامنتال، آنچین (در بازار کریپتو) و … سعی میکنند تا روند بازار را پیشبینی کنند.
پس به طور خلاصه، تفاوت اصلی بین تریدر، سرمایهگذار و تحلیلگر را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- تریدر: تمرکز بر نوسانات کوتاهمدت و کسب سود سریع
- سرمایهگذار: تمرکز بر رشد بلندمدت و ساختن ثروت
- تحلیلگر: تمرکز بر تحلیل و پیشبینی بازار
نقش تریدر در بازارهای مالی
تریدرها، همانند قلب تپنده بازارهای مالی، نقشی حیاتی در پویایی و زنده بودن این بازارها ایفا میکنند. آنها افرادی هستند که با خرید و فروش داراییهای مالی مانند سهام، ارزهای دیجیتال، کالاها و ارزهای خارجی، به طور مداوم به این بازارها جان میبخشند.
اما چرا نقش تریدرها اینقدر مهم است؟ فعالیت این افراد به ایجاد نقدینگی و بهبود کارایی بازارهای مالی کمک میکند. تریدرها همچنین با خرید و فروش مداوم داراییها، به کشف قیمت واقعی آنها کمک میکنند و عرضه و تقاضای ایجاد شده توسط آنها قیمتها را به سمت تعادل سوق میدهد. به طور خلاصه، تریدرها موتور محرک بازارهای مالی هستند و به رشد و توسعه این بازارها کمک شایانی میکنند.
تریدر چگونه سود میکند؟
همانطور که گفتیم، تریدرها نقش مهمی در بازارهای مالی دارند و با خرید و فروش داراییها، به این بازارها جان میبخشند.
اما کسب سود تریدرها چگونه انجام میشود؟ به طور کلی، دو روش اصلی کسب سود برای تریدرها وجود دارد.
معامله خرید
در این نوع معامله، تریدر پیشبینی میکند که قیمت یک دارایی (مثل سهام، ارز دیجیتال یا کالا) در آینده افزایش خواهد یافت. بنابراین، او تصمیم میگیرد آن دارایی را خریداری کند. اگر پیشبینی او درست باشد و قیمت دارایی افزایش یابد، تریدر میتواند آن را با قیمت بالاتری بفروشد و سود کند. این نوع معامله میتواند هم در بازار اسپات و هم در بازار فیوچرز انجام شود.
معامله فروش
برعکس معامله خرید، در معامله فروش، تریدر پیشبینی میکند که قیمت یک دارایی کاهش خواهد یافت. در این حالت، او میتواند اقدام به فروش داراییای کند که هنوز آن را خریداری نکرده است (به این عمل «شورت کردن» میگویند).
سپس، وقتی قیمت دارایی کاهش یافت، تریدر میتواند آن را با قیمت پایینتری خریداری کند و اختلاف قیمت را به عنوان سود دریافت کند.
انواع تریدر
تریدرها بر اساس بازهزمانی معاملاتشان به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. استراتژی هرگروه از این تریدرها با یکدیگر فرق میکند و ویژگیهای شخصیتی آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. در این بخش سبکهای معاملاتی تریدرهای مختلف را بررسی میکنیم:
تریدر روزانه
دی تریدر (Day Trader) یا تریدر روزانه به کسی گفته میشود که در یک روز معامله خرید خود را انجام و در همان روز آن معامله را با سود یا ضرر میبندد. این دسته از تریدرها از نوسانات روزانه بازار برای کسب درآمد استفاده کرده و معمولا چندین بار در روز پوزیشنهای معاملاتی خودشان را باز و بسته میکنند.
داستان پیدایش دی تریدرها به بازارهای مالی سنتی سهام برمیگردد. این بازارها تنها چند ساعت در روز باز هستند و معاملهگران سعی میکنند تا در این بازه معاملات خود را انجام و قبل از اتمام ساعت کاری بازار از آن خارج شوند. به تدریج این واژه به سایر بازارها نیز وارد شد و حالا به تریدرهایی که تمام کارهای خود را در همان روز تمام میکنند تریدر روزانه میگویند.
تریدر نوسانی
سویینگ تریدینگ (Swing Trading) یا معاملهگری نوسانی به روشی از معاملهگری گفته میشود که در آن تریدر به دنبال شناسایی و استفاده از نوسانات کوتاهمدت تا میانمدت قیمت یک دارایی است. این نوسانات میتوانند به دلایل مختلفی مانند انتشار اخبار، رویدادهای اقتصادی، یا تغییرات در احساسات بازار ایجاد شوند.
تریدرهای نوسانی معمولا موقعیتهای معاملاتی خود را برای چند روز تا چند هفته باز نگه میدارند و به دنبال کسب سود از این نوسانات هستند. آنها از ابزارهایی مانند تحلیل تکنیکال، نمودارهای قیمتی و اندیکاتورها برای شناسایی نقاط ورود و خروج مناسب استفاده میکنند.
در کل، سویینگ تریدینگ یا ترید نوسانی یک استراتژی محبوب در بین تریدرها است که به آنها اجازه میدهد تا از نوسانات کوتاهمدت تا میانمدت بازار سود کسب کنند.
تریدر اسکالپ
اسکالپ تریدینگ نوع خاصی از نوسانگیری در بازارهای مالی است که تریدر در آنها به دنبال کسب سود از نوسانات بسیار کوتاهمدت قیمت است. برخلاف تریدرهای نوسانی (سویینگ تریدرها) که به دنبال سود از نوسانات چند روزه تا چند هفتهای بازار هستند، اسکالپرها از نوسانات کوچک قیمت در بازههای زمانی بسیار کوتاه، حتی چند دقیقهای بهره میبرند.
در اسکالپ تریدینگ معاملهگران از تغییرات جزیی قیمت، سودهای کوچکی به دست میآورند اما از آنجایی که این معاملات بارها در طول روز تکرار میشوند، برآیند این سودهای کوچک مبلغ قابل توجهی است. مثلا فرض کنید شما مقداری BNB را با قیمت ۵۰۰ دلار خریداری میکنید و چند دقیقه بعد روی ۵۰۵ دلار میفروشید. حالا دوباره روی ۵۰۳ دلار میخرید و روی ۵۰۹ دلار به فروش میرسانید. این خرید و فروش در بازههای زمانی کمی انجام میشود و شما با این استراتژی درآمد سریعی به دست میآورید. البته اسکالپ تریدینگ نیازمند تمرکز مداوم روی بازار است و علاوه بر مهارت، به ریسکپذیری و شانس معاملهگر نیز بستگی دارد.
تریدر الگوریتمی
الگوریتمیک تریدینگ (Algorithmic Trading) نوع دیگری از سبکهای معاملاتی است که در آن از الگوریتمهای ریاضی و نرمافزارهای مختلف برای انجام معاملات به صورت خودکار استفاده میشود و در تمام بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت کاربرد دارد.
سیستمهای الگوریتمی با استفاده از دادههای تاریخی بازار، تحلیلهای پیچیده و قدرت محاسباتی بالا، تصمیمات خرید و فروش را بسیار سریعتر و دقیقتر از انسانها میگیرند و به همین خاطر ترید الگوریتمی محبوبیت زیادی دارد.
البته طراحی و پیادهسازی الگوریتمهای معاملاتی کاری پیچیده است و نیاز به دانش برنامهنویسی و تحلیل درست از بازار دارد. علاوه بر این، بسیاری از رباتها و سیستمهای معاملاتی فعلی آنطور که ادعا میکنند کارآمد نیستند و غالبا با ضرر معاملهگران همراه میشوند.
در جدول انواع تریدرها و سبکهای تریدینگ بررسی شده را در یک نگاه مقایسه کردهایم:
نوع تریدر | بازه زمانی معاملات | هدف | استراتژی | ریسک |
تریدر روزانه (Day Trader) | کوتاهمدت (چند دقیقه تا چند ساعت) | کسب سود از نوسانات روزانه | تحلیل تکنیکال، الگوهای قیمتی، اندیکاتورها | بالا |
تریدر نوسانی (Swing Trader) | میانمدت (چند روز تا چند هفته) | سود بردن از روندهای کوتاهمدت | تحلیل تکنیکال و فاندامنتال | متوسط |
تریدر اسکالپ (Scalper) | بسیار کوتاهمدت (چند ثانیه تا چند دقیقه) | سود بردن از نوسانات بسیار کوچک | تحلیل تکنیکال، اندیکاتورهای سریع | بسیار بالا |
تریدر الگوریتمی | متغیر (بسته به استراتژی) | خودکارسازی معاملات، اجرای استراتژیهای پیچیده | برنامهنویسی، هوش مصنوعی، دادهکاوی | متغیر (بسته به پیچیدگی الگوریتم) |
مهارتها و ویژگیهای یک تریدر موفق
ترید و معامله در بازارهای مالی نیازمند یکسری از مهارتها و ویژگیهای ضروری است. در این قسمت برخی از مهارتها و ویژگیهایی که یک فرد برای تبدیل شدن به تریدر باید داشته باشد را بررسی میکنیم:
تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال، یکی از مهمترین ابزارهای یک تریدر موفق است. با استفاده از تحلیل تکنیکال، تریدرها میتوانند الگوهای قیمتی، حجم معاملات و سایر شاخصهای تکنیکال را بررسی کرده و بر اساس آنها، پیشبینیهایی در مورد روند آینده قیمتها انجام دهند.
تحلیل فاندامنتال
تحلیل فاندامنتال، به بررسی عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی که بر قیمت داراییها تاثیر میگذارند میپردازد. با درک این عوامل، تریدرها میتوانند به دیدگاه بلندمدتتری نسبت به بازار دست یابند.
مدیریت ریسک
مدیریت ریسک یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر تریدر باید به آن مسلط باشد. با مدیریت صحیح ریسک، میتوانید از سرمایه خود محافظت کرده و از ضررهای سنگین جلوگیری کنید. از جمله اصول کلیدی که در مدیریت ریسک باید به آنها توجه شود، استفاده از حد ضرر در تمام معاملات، یادگیری تنظیم اندازه پوزیشن و تنوعبخشی به سبد سرمایهگذاری است.
صبر و نظم
صبر و نظم، دو ویژگی ضروری برای یک تریدر موفق هستند. تریدینگ، یک بازی طولانیمدت است و برای رسیدن به موفقیت، باید به برنامه معاملاتی خود پایبند باشید و از تصمیمگیریهای احساسی اجتناب کنید.
مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه، به معنای مدیریت موثر پول شما در طول معاملات است. با مدیریت صحیح سرمایه، میتوانید از ضررهای بزرگ جلوگیری کرده و سودهای خود را بهینه کنید.
روانشناسی بازار
این باور وجود دارد که احساسات و هیجانهای معاملهگران به شدت روی روند قیمتها تاثیر میگذارد، به همین خاطر، بحث روانشناسی بازار اهمیت بسیار زیادی دارد. روانشناسی بازار به شما کمک میکند تا با شناسایی الگوهای رفتاری رایج، پیشبینی بهتری از آینده قیمتها داشته باشید. علاوه بر این، مهارت روانشناسی بازار از گرفتن تصمیمات احساسی و متضرر شدن شما جلوگیری میکند.
توانایی تحمل فشار
بازارهای مالی پر از نوسانات و تغییرات ناگهانی هستند. توانایی تحمل فشار و حفظ آرامش در شرایط سخت، یکی از مهمترین ویژگیهای یک تریدر موفق است. تریدرها باید از تکنیکهای مختلف مدیریت استرس از جمله مدیتیشن، ورزش کردن، پیادهروی و … بهره ببرند و با داشتن یک برنامه معاملاتی مشخص، از تصمیمگیریهای عجولانه جلوگیری کنند.
یادگیری مداوم
بازارهای مالی دائماً در حال تغییر هستند و برای موفقیت در این حوزه، باید به طور مداوم به یادگیری و بهروزرسانی دانش خود بپردازید.
مراحل قدم به قدم تریدر شدن: نقشه راهی برای موفقیت در بازارهای مالی
تا به اینجای کار سعی کردیم تا به سوال تریدر کیست پاسخ دهیم و ویژگیها و مهارتهای لازم برای موفق شدن در زمینه معاملهگری را بررسی کردیم. در این بخش تصمیم داریم تا نقشه راه تبدیل شدن به تریدر و موفقیت در بازارهای مالی را زیر ذرهبین ببریم. به خاطر داشته باشید که تبدیل شدن به یک تریدر موفق، مسیری پر فراز و نشیب دارد که یک شبه انجام نمیشود و نیازمند دانش، مهارت و پشتکار فراوان است.
۱- آموزش بازارهای مالی
اولین گام برای ورود به دنیای ترید، آشنایی با مفاهیم پایه بازارهای مالی است. این به شما کمک میکند تا درک عمیقی از نحوه عملکرد بازارها داشته باشید. در این گام، شما باید انواع مختلف بازارهای مالی را بشناسید و ویژگیهای هربازار را بررسی کنید تا بتوانید بازار هدف خودتان را پیدا کنید.
انواع بازارهای مالی
بازارهای مالی دنیای گستردهای از فرصتها و چالشها را پیش روی سرمایهگذاران قرار میدهند. هر یک از این بازارها ویژگیها و ریسکهای خاص خود را دارند. در جدول زیر، انواع اصلی بازارهای مالی را به همراه ویژگیهای کلیدی آنها بررسی میکنیم:
نوع بازار | تعریف | ریسک | فرصت |
بازار سهام | خرید و فروش سهام شرکتهای مختلف | نوسانات بازار، ریسکهای مرتبط با شرکتها | سود سهام، افزایش ارزش سهام، کسب حق رای در شرکت |
بازار فارکس | خرید و فروش ارزهای مختلف | نوسانات شدید نرخ ارز، ریسک تنشهای سیاسی | سود حاصل از نوسانات نرخ ارز، فرصتهای هجینگ |
بازار کالا | خرید و فروش کالاهای پایه مانند طلا، نفت، گندم | نوسانات قیمت کالا، ریسکهای ژئوپلیتیک | سود حاصل از نوسانات قیمت کالا، محافظت در برابر تورم |
بازار ارزهای دیجیتال | خرید و فروش ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم | نوسانات شدید قیمت، ریسکهای نظارتی | سود حاصل از افزایش قیمت ارزهای دیجیتال، بهرهمندی از نوآوریهای تکنولوژیکی |
بازار اوراق قرضه | خرید و فروش اوراق قرضه صادر شده توسط دولتها و شرکتها | ریسک نرخ بهره، ریسک اعتباری | درآمد ثابت، سود حاصل از افزایش قیمت اوراق قرضه |
۲- آموزش موارد پایهای ترید
پس از آشنایی با مفاهیم کلی، نوبت به یادگیری اصطلاحات و مفاهیم پایه ترید میرسد. راههای مختلفی برای یادگیری موارد پایهای معاملهگری وجود دارد. یکی از بهترین منابع، استفاده از یوتیوب و ویدیوهای رایگان آموزش تریدینگ است. علاوه بر این شما میتوانید از کتابهای مختلف برای یادگیری مفاهیم پایهای ترید استفاده کنید.
۳- انتخاب بازار و دارایی
پس از آشنایی با اساس کار بازارهای مالی و مفاهیم پایهای ترید، شما باید یک بازار خاص را با توجه به علاقه و دانش خود انتخاب کنید. همانطور که بالاتر دیدیم هرکدام از این بازارها ویژگیها و ریسکهای خاص خود را دارند و باید با چشم باز تمام آنها را مدنظر قرار داد. برای ما ایرانیها، بازار ارزهای دیجیتال یکی از بهترین بازارهای مالی برای فعالیت و کسب درآمد دلاری است. البته این بازار نوسانات بسیار بالایی دارد و باید با آمادگی کامل در آن فعالیت کرد.
۴- باز کردن حساب ترید
برای شروع ترید شما باید یک پلتفرم را برای پردازش معاملات خود انتخاب کنید. برای بازار فارکس، بروکرها این کار را انجام میدهند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز شما فعالیتهای معاملاتی خود را در صرافیهای کریپتویی مثل صرافی ارز دیجیتال پول نو انجام میدهید. در هنگام انتخاب پلتفرم معاملاتی شما باید عوامل مختلفی از جمله کارمزدها، تنوع داراییها، امنیت، رابط کاربری و …. را مدنظر قرار دهید.
۵- ساخت و توسعه استراتژی معاملاتی
یک استراتژی معاملاتی مشخص، راهنمای شما در بازارهای مالی است. این استراتژی باید بر اساس شخصیت، سبک معاملاتی و اهداف شما طراحی شود.
اجزای اصلی یک استراتژی معاملاتی عبارتند از:
- قوانین ورود به معامله: چه زمانی وارد یک معامله شوید؟
- قوانین خروج از معامله: چه زمانی از یک معامله خارج شوید؟
- مدیریت ریسک: چگونه ریسک هر معامله را مدیریت کنید؟
- مدیریت سود: چگونه سود خود را حفظ کنید؟
۶- یادگیری مدیریت ریسک
مدیریت ریسک یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر تریدر باید به آن مسلط باشد. با استفاده از ابزارهایی مانند حد ضرر و حد سود، میتوانید از سرمایه خود محافظت کرده و از ضررهای سنگین جلوگیری کنید.
مدیریت ریسک درست به شما کمک میکند تا سرمایه خود را حفظ کنید. علاوه بر این، با یادگیری مدیریت ریسک و داشتن استراتژی مناسب، استرس و اضطراب شما ناشی از نوسانات بازار کاهش مییابد و همه اینها به پتانسیل سودآوری شما در طولانیمدت را افزایش میدهند.
۷- یادگیری مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه به معنای مدیریت موثر پول شما در طول معاملات است. با مدیریت صحیح سرمایه، میتوانید از ضررهای بزرگ جلوگیری کرده و سودهای خود را بهینه کنید. در بحث مدیریت سرمایه، فاکتورهای مختلفی از جمله تعیین اندازه پوزیشن (مقدار پولی که به هر معامله اختصاص میدهید)، متنوعسازی سبد سرمایه، عدم استفاده از لوریج بیش از حد و … وجود دارند.
۸- شروع معامله با سرمایه کم
یک جنگجوی تازهکار هیچوقت بیگدار به آب نمیزند و بدون تمرین وارد میدان نبرد نمیشود. شما هم نباید با یادگیری مهارتهای ابتدایی گمان کنید که همهچیز را میدانید و تصمیم بگیرید به بازار وارد شوید! توصیه میشود ابتدا با یک حساب دمو شروع و استراتژیهای خود را آزمایش کنید. پس از اطمینان از عملکرد استراتژیتان، با یک سرمایه حداقلی که در صورت از دست رفتن آن زندگیتان مختل نمیشود شروع به معامله کنید.
دلایل متعددی برای شروع ترید با سرمایه کم وجود دارد. یکی از اصلیترین آنها، کاهش ریسک است. در معامله با سرمایه کم، میزان پولی که در معرض خطر قرار میگیرد نیز کمتر است. این به افراد تازهوارد فرصت میدهد تا بدون ترس از ضررهای سنگین، مهارتهای خود را توسعه داده و به بازار عادت کنند.
علاوه بر این، ترید با سرمایه کم مثل یک محیط شبیهسازی یا دمو به افراد اجازه میدهد تا استراتژیهای خود را آزمایش کرده و از اشتباهات خود درس بگیرند. همچنین، با کسب تجربه و موفقیتهای کوچک در ترید با سرمایه کم، اعتماد به نفس افراد به تدریج بالاتر رفته و کمک میکند در معاملات بزرگتر تصمیمات بهتری گرفته شود.
از دیگر مزایای شروع معامله با سرمایه کم میتوان به مدیریت ریسک بهتر، آشنایی با بازار، کشف استراتژیهای مناسب و توسعه مهارتهای تکنیکال و فاندامنتال اشاره کرد.
۹- بررسی و بهینهسازی استراتژی
بازارهای مالی همواره در حال تغییر و تحول هستند. عواملی مانند تغییرات اقتصادی، سیاسی، تکنولوژیکی و روانی میتوانند بر روند بازارها تاثیر گذاشته و باعث شوند که استراتژیهایی که در گذشته موفق بودهاند، دیگر کارایی نداشته باشند. به همین دلیل، بررسی و بهینهسازی مداوم استراتژی معاملاتی، یک ضرورت اجتنابناپذیر برای هر تریدر حرفهای است.
۱۰- مدیریت روانی و احساسی
ترید تنها یک بازی اعداد و ارقام نیست؛ بلکه یک بازی روانی است که در آن احساسات، قضاوتها و تصمیمگیریهای ما به شدت بر نتایج تاثیر میگذارند. بسیاری از تریدرها با داشتن بهترین استراتژیها و ابزارهای تحلیل، به دلیل عدم کنترل بر احساسات خود، متحمل ضررهای سنگینی میشوند.
برای تبدیل شدن به یک تریدر موفق شما باید بتوانید بر احساساتی از قبیل ترس از ضرر، طمع، عصبانیت و هیجان بیش از حد غلبه کنید. یکی از راههای مدیریت روانی و احساسی و غلبه بر احساسات مذکور، آگاهی از آنهاست. شما باید احساسات خود را در هنگام ترید شناسایی کنید و آنها را تحلیل کنید. تعیین اهداف واقعبینانه، مدیریت ریسک، تکنیکهای آرامشبخشی مثل مدیتیشن و یوگا، داشتن یک برنامه معاملاتی مشخص، کمک گرفتن از معاملهگران حرفهای و یادگیری از اشتباهات از جمله راههای کاربردی مدیریت روانی و احساسی در هنگام ترید هستند.
۱۱- یادگیری مستمر و پیشرفت
بازارهای مالی، دنیایی پرهیجان و پر از فرصت هستند. اما برای اینکه در این دنیای رقابتی موفق باشیم، نیاز به دانش و مهارتهای بهروز داریم. این بازارها هر روز در حال تغییر هستند و استراتژیهایی که امروز جواب میدهند، ممکن است فردا کارایی نداشته باشند. به همین دلیل، یادگیری مستمر و بهروز نگه داشتن دانش، یکی از مهمترین عوامل موفقیت در ترید است.
چالشها و ریسکهای تریدر بودن
این روزها در اینستاگرام در هر ویدیویی که در آن در رابطه با ترید صحبت میشود، فردی کنار یک ماشین گرانقیمت ایستاده و از رویای کسب سود کلان و استقلال مالی سخن میگوید. اما پشت این رویا و درخشندگی، چالشها و ریسکهای جدی نفهته است که هر فرد قبل از فعالیت به عنوان تریدر باید آنها را مدنظر قرار دهد.
ریسک مالی
یکی از بزگترین چالشهای معاملهگری، ریسک از دست دادن سرمایه است و این ریسک تهدیدی همیشگی برای تریدرها محسوب میشود. بازارهای مالی بسیار نوسانپذیر هستند و حتی با وجود بهترین استراتژیها، باز هم امکان ضرر وجود دارد. به عنوان مثال، در زمان شیوع ویروس کرونا پنجشنبه سیاه رخ داد و تمام بازارهای مالی سقوط وحشتناکی را تجربه کردند.
علاوه بر ریسک ناشی از نوسانات، ریسک نقدینگی نیز تریدرها را تهدید میکند. در برخی از بازارها ممکن است به دلیل نقدینگی کم، امکان انجام معامله در زمان مناسب وجود نداشته باشد؛ اتفاقی که میتواند شما را متضرر کند.
فشار روانی
تریدینگ نه تنها یک فعالیت مالی، بلکه یک چالش روانی نیز هست. فشار روانی ناشی از نوسانات بازار، تصمیمگیریهای سخت و ترس از ضرر، میتواند بر عملکرد تریدرها تأثیر منفی بگذارد. برخی از مهمترین چالشهای روانی عبارتاند از:
- طمع: تمایل به کسب سود بیشتر میتواند باعث شود که تریدرها ریسکهای بیشتری را بپذیرند و در نهایت ضرر کنند.
- ترس: ترس از ضرر میتواند باعث شود که تریدرها زودتر از موعد از بازار خارج شوند و فرصتهای سودآوری را از دست بدهند.
- احساسات: احساساتی مانند خشم، ناامیدی و سرخوشی میتوانند بر تصمیمگیریهای تریدرها تأثیر بگذارند و منجر به اشتباهات شوند.
بازارهای ناپایدار
نوسانات بخش جدانشدنی از تمام بازارهای مالی هستند. همانطور که بالاتر گفتیم، عوامل مختلفی از جمله رویدادهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، ژئوپولتیک و تکنولوژیکی میتوانند بر بازارها تاثیر بگذارند و به نوسانات آنها منجر شوند. در این بین، برخی از بازارها مثل بازار ارزهای دیجیتال نوسانات بیشتری را نسبت به سایرین تجربه میکنند. یکی از دلایل نوسانات هنگفت بازار کریپتو، محدود نبودن دامنه نوسان آنهاست. در بازارهای بورس معمولا دامنه نوسانات محدود است و در زمان تغییرات مهم برای جلوگیری از متضررشدن سرمایهگذاران بازه نوسانات کوچکتر میشود. اما در بازار کریپتو، هیچ خبری از دامنه نوسانات محدود وجود ندارد و ارزها میتوانند یک شبه ۱۰۰% افزایش یا کاهش قیمت را تجربه کنند.
ترید بهتر است یا هولد کردن؟
این یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر سرمایهگذار به خصوص در بازار ارزهای دیجیتال با آن روبهرو میشود. هولد کردن، اصطلاحی رایج در بازار ارزهای دیجیتال است که به نگهداری از یک دارایی برای مدت طولانی گفته میشود. همانطور که بالاتر گفتیم، ترید کردن نیازمند کسب دانش و مهارتهای ویژهای است و کوچکترین اشتباه در تصمیمگیری هنگام معاملات میتواند به ضررهای هنگفتی منجر شود. اما هولد کردن استراتژی کمریسکتری است که معمولا در درازمدت جواب میدهد.
به طور کلی، به افراد مبتدی توصیه میشود به جای ترید، به سراغ هولد کردن بروند. هولدرها به جای تمرکز بر نوسانات کوتاهمدت بازار، روی رشد بلندمدت ارزهای دیجیتال موردنظر تمرکز میکنند. این روش برخلاف تریدینگ نیازمند دانش فنی کمتری است و به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا با آرامش بیشتری به سرمایهگذاری خود ادامه دهند. البته، هولد کردن نیز آنچنان گل و بلبل نیست؛ چراکه ممکن است ارزش ارزهای دیجیتال در بلندمدت کاهش یابد.
انتخاب بین ترید و هولد کردن به اهداف و شخصیت سرمایهگذاران بستگی دارد. برخی افراد ترجیح میدهند با ترید کردن، سودهای کوتاهمدت کسب کنند و برخی دیگر به دنبال رشد بلندمدت سرمایه خود هستند. مهمترین نکته این است که قبل از هر تصمیمی، به طور کامل در مورد هردو این استراتژیها تحقیق کنید و با توجه به شرایط خود، بهترین تصمیم را بگیرید.
بهترین استراتژی ترید کدام است؟
انتخاب بهترین استراتژی ترید به عوامل مختلفی بستگی دارد و در شخص به شخص متفاوت است. ممکن است یک استراتژی برای یک تریدر درصد برد بالایی داشته باشد اما تریدرهای دیگر با آن نتیجه نگیرند.
به طور کلی، اگر با ترید و مفاهیم آن آشنایی ندارید، توصیه میکنیم استراتژی هولد را در پیش بگیرید و دارایی خود را برای طولانیمدت حفظ کنید. اما ترید میکنید باید استراتژی مخصوص به خودتان را با مدنظر قرار دادن فاکتورهای زیر مشخص کنید:
- شخصیت سرمایهگذار: برخی از افراد ریسکپذیرتر هستند و برخی دیگر محافظهکار. ببینید در کدام گروه قرار میگیرید.
- اهداف سرمایهگذاری: آیا هدف شما کسب سود در کوتاهمدت است یا میتوانید مدتی را صبر کنید؟
- میزان دانش و تجربه: آیا تجربه و دانش لازم برای پیادهسازی استراتژیهای پیچیدهتر را دارید؟
- میزان سرمایه: چه مقدار سرمایه را میخواهید وارد بازار کنید؟
- بازار موردنظر: بازار هدف شما کدام است؟ هر بازار (سهام، کالا، کریپتو و …) ویژگیهای خاص خود را دارند و ممکن است یک استراتژی خاص برای تمام آنها جواب ندهد.
پس از پاسخدهی به سوالات بالا حالا میتوانید استراتژی خاص خودتان را انتخاب کنید. عدهای ممکن است با توجه به ریسکپذیری خود، اسکالپینگ را انتخاب کنند. برخی دیگر ممکن است تصمیم بگیرند بهعنوان یک پوزیشن تریدر در بازار فعالیت کنند. بنابراین انتخاب بهترین استراتژی ترید به شما و ویژگیهایتان بستگی دارد و چیزی به عنوان بهترین استراتژی معاملهگری که برای همه صدق کند وجود ندارد.
ابزارهای مورد نیاز یک تریدر کدامند؟
برای یک تریدر حرفهای، داشتن ابزارهای مناسب به اندازه داشتن استراتژی قوی اهمیت دارد. این ابزارها به تریدرها در تحلیل بهتر بازار و گرفتن تصمیمات آگاهانهتر کمک میکنند. از جمله مهمترین ابزارهای مورد نیاز تریدرها و به خصوص معاملهگران ارزهای دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم مناسب: اولین ابزار مورد نیاز برای ترید در بازارهای مالی، یک سیستم با سختافزار مناسب است. ضرورتی ندارد که سیستمی با مشخصات گیمینگ را انتخاب کنید، همین که به سراغ سیستمی بروید که در انجام کارهای روزانه هنگ نکند کافی است.
- اینترنت: ترید بدون اینترنت غیرممکن است. از اینکه اتصال اینترنت پایداری دارید اطمینان حاصل کنید.
- پلتفرم معاملاتی: یک پلتفرم معاملاتی معتبر را برای پردازش معاملات خود انتخاب کنید. اگر میخواهید در بازار فارکس فعالیت کنید، باید به سراغ بروکرها بروید، اگر بازار بورس ایران هدف شماست باید کارگزاریهای مختلف را ارزیابی کنید و اگر میخواهید در بازار رمزارزها معامله کنید، باید به سراغ صرافیهای معتبری مثل پول نو بروید.
- ابزارهای مربوط به تحلیل تکنیکال: اگر استراتژی شما مبتنی بر تحلیل تکنیکال است، حتما به ابزارهای مربوط به این نوع تحلیل احتیاج خواهید داشت. یکی از مهمترین ابزارها، پلتفرمهایی هستند که نمودار داراییهای مختلف را به صورت لحظهای ارائه میکنند. یکی از محبوبترین پلتفرمها، تریدینگ ویو (TradingView) است. این پلتفرم نمودارهای مختلفی را با اطلاعات گسترده در اختیار کاربران میگذارد و طیف وسیعی از ابزارهای تحلیل تکنیکال را ارائه میدهد. از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال میتوان به اندیکاتورها اشاره کرد. اندیکاتورها به شما کمک میکنند تا روند بازار را به شکل بهینهتری شناسایی کرده و نقاط ورود و خروج خود را پیدا کنید.
- ابزارهای مربوط به تحلیل فاندامنتال: اگر به دنبال سرمایهگذاری بلندمدت هستید، تحلیل بنیادی یا فاندامنتال به شما کمک میکند تا شرکتها یا ارزهای دیجیتال را از نقطه نظر بنیادی ارزیابی کنید. این ابزارها شامل گزارشهای مالی، اخبار شرکتها، تحلیلهای صنعت و … هستند.
- ابزارهای مدیریت ریسک: مدیریت ریسک یکی از مهمترین جنبههای ترید است. ابزارهایی مانند حد ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit) به شما کمک میکنند تا زیانهای احتمالی را محدود کرده و سود خود را تضمین کنید.
آیا ترید به عنوان یک شغل در ایران قانونی است؟
ترید و معاملهگری را میتوان شغلی پارهوقت یا تماموقت با درآمد متغیر توصیف کرد. برخی از افراد زمان زیادی را صرف آموزش و کسب تجربه در معاملهگری میکنند و این حرفه را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کردهاند. برخی دیگر اما به ترید به عنوان راهی برای کسب درآمد بیشتر در کنار شغل اصلیشان نگاه میکنند.
اما آیا در ایران، ترید یک شغل قانونی است؟ وضعیت قانونی معاملهگری در ایران به طور کامل روشن و شفاف نیست. در حالی که برخی فعالیتهای مرتبط با ترید از جمله خرید و فروش سهام در بازار بورس ایران به صورت قانونی انجام میشود، اما فعالیتهایی مثل ترید ارزهای دیجیتال هنوز چارچوب قانونی مشخصی ندارد و قانونا شغل محسوب نمیشوند.
اما این به معنای خلاف قانون بودن این فعالیتها نیست؛ چراکه برای ترید و معاملهگری هیچ جرمی تعیین نشده است. البته سازمان بورس برای جلوگیری از افزایش شرکتهای هرمی در سال ۱۳۹۰ بازار فارکس را غیرقانونی اعلام کرده است.
تلاقی تکنولوژی و معاملهگری؛ آیا رباتهای معاملاتی کارآمد هستند؟
با پیشرفت هرچه بیشتر تکنولوژی، پای ماشینها و الگوریتمها به معاملهگری و ترید نیز باز شده و امروزه شاهد افزایش معاملات خودکار و رباتهای معاملهگری هستیم. این ابزارها با تکیه بر الگوریتمها و تحلیلهای پیچیده معاملات را به شکل خودکار و با سرعت بسیار بالاتری نسبت به انسانها انجام میدهند. علاوه بر این، تصمیمات معاملاتی انسانها تحت تاثیر احساسات مختلف از جمله ترس، طمع و هیجان قرار میگیرد اما این ابزارها، فاقد احساسات هستند و بر اساس منطق و الگوریتمهای از پیش تعیینشده عمل میکنند. در نتیجه احتمال بروز خطاهای ناشی از احساسات بیش از حد در آنها بسیار پایین است.
از دیگر مزایای ابزارهای معاملاتی خودکار میتوان به اجرای همزمان چندین استراتژی، دسترسی ۲۴ ساعته به بازار، کاهش هزینههای معاملاتی، اجرای دقیق استراتژیهای پیچیده و سرعت و دقت بالا اشاره کرد. البته هیچ تضمینی بر سوددهی این ابزارها وجود ندارد و حتی بهترین رباتهای معاملاتی نیز نمیتوانند سود شما را تضمین کنند. علاوه بر این، طراحی و پیادهسازی رباتهای معاملاتی نیازمند دانش قوی برنامهنویسی و تحلیل بازار است.
اشتباهات رایج تریدرها در ترید چیست؟
بسیاری از تریدرها حتی با وجود تلاش فراوان و تجربه کافی، ممکن است به دلیل تکرار برخی از اشتباهات رایج با شکست مواجه شوند. حتما در اخبار شنیدهاید که برخی از معروفترین تریدرها نیز گاهی گافهای بزرگی میدهند و به شدت ضرر میکنند. در این بخش تصمیم داریم تا ۷ اشتباه رایج تریدرها که میتواند مانع موفقیت آنها شود را بررسی کنیم.
نداشتن برنامه معاملاتی
یکی از بزرگترین اشتباهات تریدرها، نداشتن یک برنامه معاملاتی مشخص است. برنامه معاملاتی، نقشه راه شما در بازارهای مالی است و به شما کمک میکند تا تصمیمات معاملاتی خود را بر اساس منطق و نه احساسات بگیرید. بدون داشتن یک برنامه مشخص، شما مانند کشتیای هستید که بدون نقشه در اقیانوس رها شده است.
اهمیت دادن بیش از حد به گذشته
گذشته، آینه آینده نیست. بسیاری از تریدرها به طور مداوم به نمودارهای گذشته نگاه میکنند و سعی دارند الگوهایی را برای پیشبینی آینده پیدا کنند. هیچ تضمینی برای تکرار گذشته وجود ندارد و توجه مداوم به نمودارها و دادههای قبلی، میتواند شما را از توجه به تغییرات بازار دور نگه دارد.
اهمیت ندادن به آستانه ریسکپذیری خود
هر فردی آستانه ریسکپذیری متفاوتی دارد. برخی افراد ریسکپذیرتر هستند و برخی دیگر ریسکگریز. اگر آستانه ریسکپذیری خود را بشناسید و بر اساس آن معامله کنید، میتوانید از ضررهای سنگین جلوگیری کنید.
عدم توجه به افق زمانی
هر سرمایهگذاری، افق زمانی مشخصی دارد. برخی سرمایهگذاریها کوتاهمدت و برخی دیگر بلندمدت هستند. اگر افق زمانی سرمایهگذاری خود را مشخص نکنید، ممکن است در تصمیمگیریهای معاملاتی خود دچار اشتباه شوید.
استفاده نکردن از حد ضرر
حد ضرر، یک ابزار مهم برای مدیریت ریسک است. با استفاده از حد ضرر، میتوانید از ضررهای سنگین جلوگیری کنید. اگر از حد ضرر استفاده نکنید، ممکن است تمام سرمایه خود را از دست بدهید.
میانگین نگرفتن
میانگینگیری یعنی زمانی که قیمت یک دارایی کاهش مییابد، شما مقدار بیشتری از آن را خریداری کنید تا میانگین قیمت خرید خود را پایین بیاورید. عدم استفاده از این استراتژی گاها میتواند به ضرر تریدرها تمام شود.
استفاده از سیگنالهای دیگران
بسیاری از تریدرها به دنبال سیگنالهای معاملاتی از افراد دیگر هستند و سعی دارند با سیگنالهای به اشتراکگذاشتهشده در کانالهای تلگرامی مختلف معاملات خود را انجام دهند. به طور کلی، تبعیت کورکورانه از سیگنالهای دیگران به هیچوجه توصیه نمیشود. با این حال، اگر تصمیم دارید از سیگنالهای دیگران بهره ببرید، ابتدا صحت آنها را با دانش خود بررسی کنید.
درآمد تریدرها چقدر است؟
درآمد تریدها تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارند. استراتژیهای معاملاتی، بازار هدف، مقدار سرمایه اولیه، روشهای مدیریت ریسک و … همه از جمله عواملی هستند که بر درآمد تریدرها تاثیر میگذارند. بر اساس دادههای وبسایت Talent.com میانگین درآمد یک تریدر در آمریکا سالانه ۱۲۰ هزار دلار و ساعتی ۵۷.۶۹ دلار است. البته این درآمد متغیر است و تا سالانه ۲۴۰ هزار دلار نیز بالا میرود.
در ایران، افرادی که به عنوان یک کارمند مشغول تریدینگ در شرکتهای مختلف هستند، درآمد ثابت ماهانهای بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان پرداخت میشود. البته بسیاری از شرکتها علاوه بر حقوق ثابت درصدی از سود معاملات را نیز به عنوان پاداش به تریدرها پرداخت میکنند. سایر تریدرها که در شرکت خاصی مشغول نیستند نیز بسته به مدت زمانی که میگذارند و سرمایه اولیهشان درآمد متغیری دارند.
بر اساس آمار مختلف، یک تریدر مبتدی با سرمایه حدودا ۴ هزار دلاری میتواند در روز بین ۴۰ تا ۸۰ دلار سود کسب کند. البته این سود تضمینی نیست.
معرفی منابع آموزشی برای یادگیری ترید
ترید مهارتی است که با مطالعه و تمرین مداوم به دست میآید. در حال حاضر منابع آموزشی بسیاری برای یادگیری ترید وجود دارد که هرکدام مزایای خاص خودشان را دارند. یکی از این منابع، کتابهای آموزشی هستند. از جمله بهترین کتابهای آموزش تریدینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خاطرات یک اپراتور سهام
این کتاب نوشته ادوین لفیور (Edwin Lefèvre)، یکی از اولین کتابهایی است که به طور مفصل به تجربیات عملی یک تریدر میپردازد. لفیور در این کتاب، داستانهای واقعی از تجربیات خود در بازار سهام را روایت میکند و نکات مهمی را در مورد روانشناسی بازار، مدیریت ریسک و اهمیت داشتن یک سیستم معاملاتی مشخص بیان میکند.
خواندن کتاب «خاطرات یک اپراتور سهام» به شما کمک میکند تا درک عمیقتری از چالشها و فرصتهای موجود در بازار سهام پیدا کنید.
سرمایهگذار باهوش
نوشته بنیامین گراهام (benjamin graham)، این کتاب یکی از پرفروشترین و تأثیرگذارترین کتابهای حوزه سرمایهگذاری است. گرچه تمرکز اصلی کتاب بر سرمایهگذاری بلندمدت است، اما مفاهیم بنیادی آن برای هر تریدری مفید است. گراهام در این کتاب، اهمیت تحلیل بنیادی، ارزشگذاری سهام و مدیریت ریسک را به طور مفصل توضیح میدهد.
بزرگترین مشاور سرمایهگذاری قرن بیستم، بنجامین گراهام، الهامبخش مردم در سراسر جهان بود. فلسفه گراهام در زمینه “سرمایهگذاری ارزشی” که از سرمایهگذاران در برابر خطاهای جدی محافظت میکند و به آنها آموزش میدهد تا استراتژیهای بلندمدت تدوین کنند. از زمان انتشار اولیه کتاب در سال ۱۹۴۹، سرمایهگذار هوشمند را به عنوان کتاب مقدس بازار سهام تبدیل کرده است.
جادوگران بازار
این کتاب نوشته جک شواگر (Jack D. Schwager)، مجموعهای از مصاحبهها با برخی از موفقترین تریدرهای جهان است. در این کتاب، شما میتوانید با روشهای معاملاتی، شخصیت و رویکردهای مختلف این تریدرها آشنا شوید. خواندن این کتاب به شما کمک میکند تا الگوهای موفق را شناسایی کرده و از آنها الهام بگیرید.
چگونه موفقترین معاملهگران جهان در سال دهها یا حتی صدها میلیون دلار به دست میآورند؟ آیا آنها استادان دانشی رازآلود هستند، برندگان خوششانس یک قرعهکشی تصادفی در بازار، یا استعدادهای ذاتی موزارتهای بازارها؟ برای یافتن پاسخ، جک دی. شویگر، نویسنده پرفروش، با دهها معاملهگر برتر در اکثر بازارهای مالی مصاحبه کرده است.
معاملهگر منضبط
نوشته مارک داگلاس، این کتاب به اهمیت روانشناسی در ترید و مدیریت احساسات میپردازد. داگلاس در این کتاب، به شما کمک میکند تا بر احساسات خود مانند ترس، طمع و هیجان غلبه کنید و تصمیمات معاملاتی عقلانیتری بگیرید.
سیستمها و متدهای معامله
این کتاب به شما کمک میکند تا با انواع مختلف سیستمها و روشهای معاملاتی آشنا شوید. با مطالعه این کتاب، میتوانید سیستم معاملاتی مناسب خود را انتخاب و آن را بهینه کنید.
علاوه بر کتابها، شما میتوانید در یوتیوب ویدیوهای آموزشی مختلفی را برای یادگیری معاملهگری مشاهده کنید. در کنار این ویدیوها، برخی از تریدرهای معروف دورههای آموزشی مختلفی را عرضه کردهاند که رایگان نیستند و برای دیدن آنها باید مبلغ زیادی را هزینه کنید.
با تریدرهای موفق آشنا شوید
در دنیای پر رقابت ترید، شناخت و الگو برداری از تریدرهای موفق میتواند به شما کمک کند تا مسیر خود را پیدا کرده و به موفقیت نزدیکتر شوید. در این بخش، به معرفی چند تن از تأثیرگذارترین تریدرهای جهان میپردازیم:
ال بروکس (AL.Brooks)
آلن بروکس یکی از شناختهشدهترین تحلیلگران تکنیکال و معاملهگران بازارهای مالی است. او به دلیل روشهای منحصر به فرد خود در تحلیل نمودارها و شناسایی الگوهای قیمتی مشهور است و به پدر علم پرایس اکشن کلاسیک شهرت دارد. بروکس بر اهمیت درک روانشناسی بازار و استفاده از ابزارهای ساده تحلیل تکنیکال تأکید میکند. کتابها و دورههای آموزشی او برای بسیاری از تریدرها منبع الهام و دانش بوده است.
چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao)
چانگ پنگ ژائو، موسس و مدیرعامل صرافی ارز دیجیتال بایننس، یکی از موفقترین افراد در دنیای ارزهای دیجیتال است. او با راهاندازی یک پلتفرم معاملاتی کارآمد و محبوب، توانست به سرعت در این بازار رشد کند. ژائو به دلیل دیدگاه بلندمدت خود نسبت به ارزهای دیجیتال و تواناییاش در مدیریت ریسک، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است.
ویلی وو (Willy Woo)
ویلی وو یکی از تحلیلگران مشهور ارزهای دیجیتال است که به استفاده از دادههای آنچین برای تحلیل بازار معروف است. او با تحلیل دادههای بلاکچینی، سعی میکند روندهای بلندمدت بازار را پیشبینی کند. ویلی وو به دلیل دیدگاه فنی و ریاضی خود به بازار ارزهای دیجیتال، محبوبیت زیادی در جامعه کریپتو دارد.
دن مورهد (Dan Morehead)
دن مورهد، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دیجیتال پانتر کپیتال، یکی از سرمایهگذاران برجسته در حوزه ارزهای دیجیتال است. او با سرمایهگذاری در پروژههای نوآورانه و شرکتهای استارتآپی، توانسته در سالیان اخیر سود هنگفتی را به جیب بزند. یکی از دلایل اصلی معروفیت مورهد، دانش عمیق او در حوزه کریپتو و پیشبینیهای جسورانهاش در مورد ارزهای دیجیتال و به خصوص بیت کوین است.
برایان جونگ (Brian Jung)
برایان جونگ، یکی از معروفترین سرمایهگذاران و تریدرهای باار ارزهای دیجیتال است که در چند سال اخیر شهرت بسیار زیادی را به دست آورده است. جونگ همچنین یکی از محبوبترین اینفلوئنسرهای کریپتویی یوتیوب است و کانالش بیش از ۱.۹ میلیون سابسکرایبر دارد.
تریدر بودن در ایران
از زمانی که به خاطر داریم، کسب درآمد دلاری آرزوی همه ایرانیان بوده و با افزایش قیمت دلار در سالیان گذشته، تمایل به این درآمد نیز افزایش یافته است. یکی از راههای کسب درآمد دلاری، صادرات است. راه دیگر کار با شرکتهای خارجی است. اما ترید در بازارهای مالی خارجی نیز میتواند درآمد شما را دلاری کند.
در حال حاضر در ایران افراد بسیار زیادی به ترید در بازارهای مالی و به ویژه بازار ارزهای دیجیتال مشغول هستند و درآمد خوبی نیز کسب میکنند. در رابطه با درآمد تریدرها در ایران شایعات بسیار زیادی مطرح است. برخی از تبلیغات ادعا میکنندتریدرها چند ده هزار دلار درآمد سالیانه دارند و برخی دیگر حتی مدعی هستند درآمد آنها به بالای ۱۰۰ هزار دلار میرسد. اگرچه بسیاری از این ادعاها صرفا برای ترغیب کاربران برای خرید دورههای تریدری یا عضویت در کانالهای سیگنال مطرح میشوند، با علم کافی و استفاده از ابزارهای درست میتوان درآمد دلاری خوبی را در ایران کسب کرد.
شاید سالها پیش در کشورمان به ترید به چشم یک شغل نگاه نمیشد. اما حالا با گذر زمان و افزایش آگاهی مردم از بازارهای مالی، معاملهگری به شغلی محبوب تبدیل شده است.
اما ترید به عنوان یک ایرانی چالشهای خاص خودش را به همراه دارد. یکی از این چالشها، تحریمهای بینالمللی علیه ایران است که محدودیتهایی را در زمینه انتقال وجه و دسترسی به برخی از بازارهای مالی ایجاد کرده است. البته در حال حاضر راههای مختلفی برای دور زدن این محدودیتها وجود دارد. به عنوان مثال، با استفاده از صرافیهای معتبری همچون پول نو شما به سادگی میتوانید در بازار ارزهای دیجیتال معامله کنید و درآمد دلاری به جیب بزنید.
از دیگر چالشهای ترید در ایران میتوان به قوانین و مقررات نامشخص اشاره کرد. بر اساس قوانین سازمان بورس، فعالیت در بازار فارکس غیرقانونی است. همچنین فعلا قانونگذاری مشخصی برای فعالیت در بازار رمزارزها انجام نشده و آینده این بازارها در ایران فعلا در هالهای از ابهام قرار دارد. در کنار اینها، عدم اطلاع کاربران از اطلاعات دقیق و بهروز زمینه را برای بروز کلاهبرداریهای مختلف فراهم کرده است.
در صورتی که شما میخواهید به عنوان یک تریدر در ایران فعالیت کنید، ابتدا باید نقشه راهی که در این مطلب بررسی کردیم را مو به مو انجام دهید و پس از کسب دانش و مهارتهای لازم، به این حرفه وارد شوید.
جمعبندی
ترید در بازارهای مالی به معنای خرید یک دارایی در قیمت پایین و فروش آن در قیمت بالاتر است. تریدرها به دنبال آن هستند تا در کوتاهترین زمان ممکن، از اختلاف قیمتها سود کسب کنند. در این مطلب تمام سعی ما بر این بود تا به سوال «ترید چیست و تریدر کیست؟» پاسخ دهیم و ضمن ارائه نقشه راهی عملی برای تریدر شدن، اشتباهات رایج در معاملهگری را بررسی کنیم. چنانچه همچنان در مورد ترید و تریدر شدن سوالی در ذهن شما باقی مانده، حتما در قسمت کامنت آن را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
ترید چیست؟
ترید یا معاملهگری در بازارهای مالی به خرید و فروش یک دارایی در کوتاهمدت با هدف کسب سود از نوسانات قیمتی اطلاق میشود. این دارایی میتواند هر چیزی از سهام و ارزهای دیجیتال گرفته تا کالاهای فیزیکی مانند طلا و نفت باشد.
ترید چه فرقی با سرمایهگذاری دارد؟
تریدر یا معاملهگر فردی است که با هدف کسب سود از نوسانات قیمت داراییهای مالی مختلف از جمله سهام، ارزهای دیجیتال، ارزهای فیات، کالاها و … به خرید و فروش آنها میپردازد.
انواع ترید چیست؟
از معروفترین انواع ترید میتوان به ترید روزانه، ترید نوسانی، ترید اسکالپ، ترید پوزیشن و ترید الگوریتمی اشاره کرد. تفاوت این سبکها در نوع نگاه آنها به بازار و چارچوب زمانی فعالیت آنهاست.
بهترین نوع ترید کدام است؟
انتخاب بهترین نوع ترید به ویژگیهای شخصی، اهداف، میزان تحمل ریسک و سلیقه هرفرد بستگی دارد. هیچ روش تریدی وجود ندارد که برای همه جواب دهد. به همین خاطر این خود شمایید که باید با آزمون و خطا و کسب دانش بهترین نوع ترید را پیدا کنید.
چنانچه به مشاوره رایگان علاقهمندید، پرسشها و نظرات خود را درباره این مقاله یا موضوعات مختلف حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال مطرح کنید. برای پاسخگویی آمادهایم!
نظر بدهید
0