اثبات کار یا POW چیست؟ | در مورد Proof of Work این مکانیزم پرهزینه بیشتر بدانید!
این روزها در هر محفلی صحبت از رمزارزها و دنیای غیرمتمرکز است. این دنیا را میتوان به یک کوه یخ تشبیه کرد. چرا که اکثریت افراد، فقط قله آن یعنی بیت کوین و پولسازی را در نظر دارند. این امر کاملا طبیعی است، اما بهتر است کمی با مکانیزم و ماهیت شبکهها، ارزهای دیجیتال و روش استخراج آنها هم آشنا شویم. در این میان، نمیتوان ادعا کرد که تا به حال اسم ماینینگ و ماینر به گوشمان نخورده است. امّا ممکن است از خودمان بپرسیم که ماینینگ چیست؟ چه ارزهایی با این روش استخراج میشوند؟ آیا من هم میتوانم بیت کوین استخراج کنم؟ برای پاسخ به تمامی سوالات، ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید.
مفهوم اثبات کار Proof of Work چیست؟
پیش از هرچیزی، باید با مفهوم اولیه Proof of Work آشنایی پیدا کنیم. چرا که دلیل گردآوری مقاله، همین الگوریتم قدرتمند است.
هر شبکه بلاک چین برای تایید و ثبت تراکنشهای خود و ایجاد بلاکهای جدید، از سازوکاری استفاده میکند. این سازوکارها از ابتدای ابداع بیت کوین تا به امروز تغییرات زیادی کردهاند. اولین الگوریتم برای ساخت بلاکها و در پی آن استخراج ارز دیجیتال، الگوریتم اثبات کار بود که بیت کوین آن را پایه گذاشت.
ایده اولیه این مکانیزم ابتدا در سال ۱۹۹۹، توسط مارکوس یاکوبسون و آری جوئلس مطرح شد. تمام بلاک چینهای مشغول به کار، برای ادامه فعالیت خود به یک الگوریتم قدرتمند نیاز دارند تا چرخ دندههای آن را به کار بیندازد. در مورد بیت کوین، این الگوریتم، حل مسایل پیچیده ریاضی بود که با استفاده از توان پردازش کامپیوترها انجام میشد.
یعنی ماینرها با حل معادلات ریاضی میتوانستند ادعا کنند که بلاک را کشف کردهاند و حالا شبکه باید به آنها بیت کوین پاداش دهد. به این کار ماینینگ با الگوریتم PoW میگویند. یعنی ماینر اثبات میکند که کاری کرده است.
احتمالا بدانید که در شبکه بلاک چین، زنجیرهای از بلاکهای به هم پیوسته تشکیل میشوند. ساخته شدن هر بلاک جدید، نیازمند یک مجوز به خصوص است تا اعتبار آن را تایید کند. دقیقا همینجاست که اهمیت واقعی کار نمایان میشود. همانطور که احتمالا از نام آن مشهود است، میتوانیم حدس بزنیم که کار و فعالیت هر بلاک را اثبات میکند و تشکیل هر بلاک جدید را تایید میکند.
آیا “اثبات کار” همان کپچا است؟ خیر! تفاوت آنها را در ویکی پدیا بخوانید.

اثبات کار یا PoW چگونه کار میکند؟
دقیقا مانند بازیگر نقش اوّل فیلمهای سینمایی، در شبکه بلاک چین نیز ماینرها اصلیترین نقش را در فعالیت شبکه ایفا میکنند. ماینرها کامپیوترهای بسیار قدرتمندی هستند که مسائل فوق پیچیده مربوط به ساختن بلاکها را حل، و عملکرد هر بلاک را تایید میکنند. با وجود پیچیدگی مسئلههای حل شده توسط ماینرها، به رسمیت شناخته شدن هر بلاک کار سادهای است و زمان زیادی نخواهد برد.
اکنون ممکن است از خودتان بپرسید که چرا فعالیت ماینینگ سودآور است و ماینرها از کجا پول در میآورند؟! بلاک چینها دقیقا مانند دوستان باوفایی هستند که لطف و مهربانی شما را فراموش نمیکنند! ماینرها به پیشروی شبکه کمک میکنند و در ازای همین خدمت، شبکه بلاک چین هم وفاداری اعتباردهندگان را جبران میکند.
ممکن است توان پردازش یک ماینر اندک باشد و نتواند به تنهایی معادلات کشف بلاک را انجام دهد. در آن موقع است که ماینرها به هم میپیوندند و استخر ماینینگ یا Mining Pool تشکیل میدهند و خب قاعدتا پاداشها را هم بین خود تقسیم میکنند.
اگر میخواهید درباره مقدار پاداشهای شبکه بیت کوین بدانید مقاله هاوینگ بیت کوین چیست به شما کمک میکند.
کدام بلاک چینها از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند؟
شبکههای مختلف بلاک چین همواره به پشتوانه محکمی برای ادامه کار خود نیاز داشتهاند. به طور کلی، میتوان گفت هر کجا که نگاهتان به عبارت “ماینینگ” افتاد، بدانید که بحث PoW در میان است! به عنوان مثال، ماینینگ دوج کوین میتواند گواه این باشد که میم کوین شاخص بازار، از این الگوریتم پیروی میکند. اگر شما هم با بیت کوین پا به دنیای کریپتو گذاشته اید میدانید که بزرگترین ارز بازار، پرچمدار استفاده از الگوریتم اثبات کار محسوب میشود. دو مورد از شاخص ترین بلاک چینهای موجود، یعنی لایت کوین و اتریوم نیز، الگوریتم PoW را دستور کار خود قرار دادهاند.
با بیت کوین بیشتر آشنا شوید: بیت کوین چیست؟ تعریف درست و دقیق بیت کوین به زبان ساده
به زودی شاهد به روز رسانیهای اتریوم خواهیم بود. در فاز جدید اتریوم، این شبکه به سمت PoS یا اثبات سهام کوچ خواهد کرد. در مقالات آتی، به این الگوریتم جذاب نیز خواهیم پرداخت.
با اتریوم، این شبکه شگفت انگیز بیشتر آشنا شوید: اتریوم چیست؟ آیا ETH آینده را در دست میگیرد؟
در صورت تمایل، میتوانید لیستی از بزرگترین ارزهای پیرو PoW را در وبسایت CoinMarketCap، مشاهده کنید. احتمالا بتوانید حدس بزنید که از تمام جهات، بیت کوین در صدر بازار قرار دارد!
ماینینگ فرآیند آسانی نیست!
تا به الان، همه چیز بر طبق خواسته ما پیش رفته و احتمالا به ماینینگ علاقهمند شدهاید. امّا این تمام ماجرا نیست و در ادامه ممکن است کمی غافلگیر شوید.
در عین کارآمد بودن، این فعالیت مستلزم تکنولوژی سخت افزاری قدرتمند و گرانقیمت است. دلیل این امر هم دقیقا همان چیزی است که بالاتر به آن اشاره کردیم: “پیچیدگی شبکههای بلاک چینی”. مسائل موجود در بلاک چینها، به گردآوری اطلاعات زیاد و انرژی بالایی نیاز دارند که با کامپیوترهای خانگی انجام پذیر نیستند! این مکانیزم، به کامپیوترهای قدرتمند این امکان را میدهد تا بتوانند راه حلهای مناسبی را برای مسائل بلاک چینی پیدا کنند، و به پاداش شبکه دست یابند. برای آشنایی بهتر با مفهوم ماینینگ و ماینر، این مقاله را در بلاگ پول نو از دست ندهید: مزرعه بیت کوین چیست؟ هر که ماینرش بیش پولش بیشتر!
پس عبارات گول زنندهای مثل استخراج بیت کوین با موبایل، استخراج مجانی بیت کوین، استخراج بیت کوین با لپ تاپ را باور نکنین و از کنارشان به سرعت رد شوید چون چیزی جز کلاهبرداری نیستند!
مزایا و معایب مکانیزم PoW
در سراسر زندگی، هیچ چیز مطلقی وجود ندارد. تمام مواردی که ما با آنها مواجه هستیم، نقاط قوت و ضعف مختص به خود را دارند. مکانیزم Proof of Work هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر میخواهید بهتر این موضوع را لمس کنید، در ادامه همراه ما باشید تا به دو روی سکه در مفهوم PoW بپردازیم.

نقاط قوت مکانیزم محبوب اثبات کار Proof of Work
امنیت
در درجه اول، این رویه، شبکههای بلاک چین را از خطرهای ناشی از حملات سایبری در امان نگه میدارد. بلاک چین های اثبات کار دارای الگوریتمهای ماینینگ یا توابع هش (Hash Functions) هستند که اطلاعات یک بلاک را به عنوان ورودی گرفته و ثبت میکند. خروجیهای ایجاد شده، توابع و اطلاعات بلاک قبلی را نیز شامل میشوند. همین امر موجب دشواری کار هکرها و حفظ امنیت شبکه خواهد شد. الگوریتم این توابع به گونه ای طراحی شده است که ماینر باید اطلاعات را تا زمانی که خروجی مورد نظر را به دست نیاورده، نزد خود حفظ کند.
پاداش
افزون بر این مورد، این ساز و کار به افرادی که در تسریع روند شبکه سهیم بودند، پاداش قابل توجهی را اعطا خواهد کرد که به نوعی بخش هیجان انگیز آن به حساب میآید و انگیزه افراد برای خرید دستگاههای ماینر را تامین میکند. قبل از شروع به کار باید مطمئن شوید که ارزشش را دارد و به قولی، هزینه فایده کنید و همهچیز را بسنجید.
غیرمتمرکز کردن یا Decentralize
در قدم آخر، بهتر است دنیای غیرمتمرکز را از یاد نبریم. از آنجایی که هدف نهایی تکنولوژی بلاک چین غیرمتمرکز ساختن جهان است، ساز و کار Proof of Work به وقوع این امر کمک شایانی خواهد کرد. در واقع باید بگوییم که اگر این الگوریتم وجود نداشت، شاید خبری هم از پیشرفت شبکههای بلاک چینی نبود.
نقاط ضعفی که نمیتوان نادیده گرفت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هیچ چیز بینقص نیست و این تکنولوژی پرهزینه هم معایب خودش را دارد که امری کاملا طبیعی است.
کارمزد زیاد تراکنش
بلاک چینها از مسائلی پیچیده تشکیل شدهاند و نیاز به فعالیت زیاد ماینرها دارند. حجم بالای فعالیت، به کارمزدهای بالا منجر میشود. برای درک کامل این مسئله، کافیست نگاهی به گس فی نجومی شبکه اتریوم بیندازیم!
مصرف انرژی زیاد
علاوه بر این مورد، نباید مصرف بالای انرژی را فراموش کنیم. پیچیدگی شبکههای بلاک چین، برای حل شدن نیازمند انرژی بالایی هستند. این موضوع را میتوان یک نقطه ضعف اساسی تلقی کرد که از علاقه ما به مبحث ماینینگ میکاهد. در برخی کشورها چون السالوادور، از انرژیهای هستهای برای تامین انرژی موردنیاز ماینر ها استفاده میکنند. چرا که اگر بخواهند با ذخیره انرژی کشور دست به فرآیند ماینینگ بزنند، باید منتظر قطعیهای پی در پی برق نیز باشند.
هزینه سختافزارها
البته الگوریتم اثبات سهام هم هزینه دارد و در واقع شما دارایی خود را در شبکه نگه میدارید و خود این هزینه به شمار میرود ولی در الگوریتم اثبات کار هم شما باید هزینه زیادی برای دستگاههای ماینینگ بپردازید. اگر سازوکارهای قانونی مشخصی برای ماینینگ وجود نداشته باشد احتمال ضبط شدن دستگاهها وجود دارد و در این صورت سرمایه اولیه از بین خواهد رفت. پس علاوه بر هزینه، این وسط پای ریسک هم در میان است.
کلام آخر
با تمام این تفاسیر، میتوان به این نتیجه رسید که در آیندهای نه چندان دور، اثبات کار جای خود را به مکانیزم هایی چون Proof of Stake خواهد داد. احتمالا دلیل این امر چیزی جز حفاظت از محیط زیست و هزینههای کمتر نباشد. اگرچه، همچنان بلاک چینهای زیادی هستند که فعالیت خود را بر این بستر ادامه میدهند. شما چطور فکر میکنید؟ به نظر شما استفاده از کدام الگوریتم به صلاح دنیای غیرمتمرکز است؟ حتما دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید😃
نظرات کاربران
بخشهای ستارهدار را حتما پر کنید.