هاوینگ بیت کوین چیست و چه زمانی رخ میدهد؟
تعداد بیت کوین محدود است: ۲۱ میلیون واحد. ماینرها با استخراج بیت کوین پاداش میگیرند ولی این پاداش رفته رفته کم میشود. چرا؟ برای اینکه علت آن را بدانیم، اول باید ببینیم هاوینگ بیت کوین چیست!
همه میدانیم که استخراج بیت کوین احتیاج به سخت افزارهای خاصی دارد که با استفاده از آنها و تولید و ساخت تابع F و پیدا کردن جواب تابع، بیت کوین استخراج میشود و بلاکها به دست میآیند. اما دانستن این نکته حائز اهمیت است که ماینرها در ازای ساخت هر یک واحد بیت کوین دستمزد دریافت میکنند.
پیش نیاز این نوشته، بلاگ پستی است که درباره بیت کوین نوشتهایم و آن را به بیانی ساده و مفهومی توضیح دادهایم: بیت کوین چیست؟
تاریخ هاوینگهای بیت کوین
اولین ماینرهای بیت کوین در اولین بلاک در سال ۲۰۰۸ پاداشی معادل با ۵۰ بیت کوین دریافت میکردند. اما ساختار مهندسی بیت کوین که ساتوشی ناکاموتو، مخترع یا یکی از مخترعان بیت کوین آن را پایه گذاشت، چنین بود که بعد از ساخته شدن هر ۲۱۰۰۰۰ بلاک دستمزد ماینرها ۵۰٪ کاهش یابد. طبق پیشبینیهای انجام شده این اتفاق حدودا هر چهار سال یک بار رخ میدهد یعنی هر چهارسال ۲۱۰ هزار بلاک ساخته میشود. اما با افزایش ماینرها پیشبینی میشود که شاید زودتر از چهارسال این تعداد بلاک ساخته شود و به اصطلاح، هاوینگ رخ دهد.
تغییر در قیمت بیت کوین باعث تغییر در قیمت آلت کوینها میشود. در واقع چنین قانونی جهت جلوگیری از تورم و استخراج بیش از حد این رمز ارز گذاشته شد که به نوعی کمک میکند تا بیت کوین به عنوان یک واحد پولی دارای ارزش، همچنان در بازارهای مالی حضور داشته باشد.
اگر مثل ارزهای فیات، عرضه بیت کوین نامتناهی باشد قطعا روزی ارزش خود را از دست خواهد داد. این موضوع در زمینه دیگری نیز کاربردی است. تصور کنید که مقدار طلای استخراج شده از زمین هر چهار سال یکبار به نصف کاهش یابد. اگر ارزش طلا بر اساس کمیاب بودن آن باشد، در آن صورت نصف کردن تولید طلا هر چهار سال یک بار قیمت آن را بالاتر خواهد برد؛ اتفاقی که بعد از هر هاوینگ در مورد بیت کوین رخ میدهد و قیمت آن افزایش مییابد.
معنی هاوینگ چیست؟
ریشه کلمه هاوینگ از واژه Halving به معنای «نصف شدن» ساخته شده که مشتقی از کلمه Half به معنی نصف یا نیمه است. آن ل یا L خوانده نمیشود پس هالوینگ اشتباه است! هاوینگ بیت کوین اولین بار در سال ۲۰۱۲ رخ داد میزان پاداش به تعداد ۲۵ عدد کاهش یافت و بعد از آن در سال ۲۰۱۶ پاداش ماینرها به ۱۲.۵ بیت کوین رسید و آخرین هاوینگ هم در ۲۰۲۰ رخ داد و حالا ماینرها با دریافت ۶.۲۵ بیت کوین به کار خود را ادامه میدهند.
حال سوالی که پیش میآید این است که در آینده و هاوینگ بعدی که در سال ۲۰۲۴ رخ خواهد داد و دستمزد ماینرها به ۳.۱۲۵ بیت کوین کاهش مییابد آیا کسی حاضر به ادامه و استخراج بیت کوین با توجه به میزان برق مصرفی زیاد، هست یا نه.
پس از آخرین هاوینگ چه اتفاقی برای بیت کوین میافتد؟
نکته قابل توجه در مورد خرید و فروش ارزهای دیجیتال هزینه اندک در تراکنشها است. شاید مهندسی بیت کوین در آینده هزینه تراکنش را بالا ببرد اما نظریه مهمتر این است که اگر تقاضا بیشتر شود و عرضه کمتر باشد قطعا قیمت رمزارزها به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. این روند تا حدود سال ۲۱۴۰ ادامه خواهد داشت. پس از آن، ماینرها بابت پردازش تراکنشها، کارمزدی دریافت میکنند که کاربران شبکه بابت تراکنشهایشان آن را پرداخت خواهند کرد. این کارمزدها تضمین میکنند که ماینرها همچنان انگیزه استخراج و حفظ شبکه را داشته باشند. ایده اصلی این است که رقابت برای این هزینهها باعث میشود که پس از پایان نصف شدن، ماینرها همچنان به کار خود ادامه دهند.
اما آیا هاوینگ فقط برای بیت کوین رخ میدهد؟ خیر! ارزهای دیجیتال دیگر هم برای کنترل تورم خود از هاوینگ یا روشهای دیگر استفاده میکنند. یکی از شبکههایی که از روش هاوینگ برای کنترل اثر تورمی استفاده میکند اتریوم است.
هاوینگ سهگانه اتریوم چیست؟
اتر (ETH)، ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم با عرضه (ICO) در سال ۲۰۱۵ راه اندازی شد. در آن زمان، حدود ۶۰ میلیون اتر فروخته شد که ۱۸.۵ میلیون دلار ارزش داشت. درباره اتریوم در این مقاله بخوانید.
هاوینگ اتریوم مثل الگوی بیت کوین با کاهش ۵۰ درصدی پاداش استخراج و یک دوره خاص رخ نخواهد داد. اتریوم کاهش پاداش استخراج را مثل در زمان خاصی انجام نمیدهد. با این حال، پاداش استخراج ماینرهای ETH کاهش مییابد.
بیت کوین پاداش استخراج کنندگان را هر چهار سال به نصف کاهش میدهد، اما این مورد برای استخراج اتر صادق نیست. هاوینگ اتریوم از قبل برنامه ریزی نشده است و انتشار اتر جدید هرگز متوقف نخواهد شد، به عبارت دیگر اتریوم یک ارز تورمی است ولی هارد فورک لندن که اخیرا انجام شد ورق را برگرداند. در این هاردفورک، بخشی از اترها سوزانده میشوند و این به کنترل تورم اتر کمک میکند و قیمت اتر را افزایش میدهد.
ویتالیک بوترین، بنیانگذار شبکه اتریوم در این باره گفته است:
در حال حاضر، اتریوم ۱ سالانه حدود ۴.۷ میلیون اتر صادر میکند. با این حال، انتظار میرود که راهاندازی اتریوم ۲ باعث نصف شدن اتریوم شود که در آن انتشار سالانه بین ۱۰۰ هزار تا ۲ میلیون کاهش مییابد. عرضه کل اتر نیز میتواند پس از ارتقا کاهش خالصی را شاهد باشد و این کار از طریق «سوزاندن» ETH انجام میشود.
vitalik butrin
پاداش اولیه برای استخراج اتر ۵ ETH تعیین شده بود، اما در سال ۲۰۱۷ به ۳ ETH کاهش یافت. این کاهش پس از بهروزرسانی بیزانسیوم در شبکه اتریوم در اکتبر ۲۰۱۷ صورت گرفت. درست است که پاداش در شبکه اتریوم کمتر از بیت کوین است ولی فراموش نکنیم که بلاکهای اتریوم را میتوان طی حدود ۱۲ تا ۱۴ ثانیه استخراج کرد که این زمان در شبکه بیت کوین به ۱۰ دقیقه میرسد.
سخن آخر
پاداش استخراج بلاکهای بیت کوین از ۵۰ به ۶.۲۵ رسیده و در کمتر از چهار سال آینده نصف خواهد شد. این روند نصف شدن را هاوینگ میگوییم که نهایتا تا سال ۲۱۴۰ ادامه مییابد و بعد به ۰ میرسد. پس از آن ماینرها فقط از کارمزد تراکنشها پاداش خواهند گرفت. شما تاثیر این اتفاق را روی قیمت بیت کوین چطور ارزیابی میکنید؟
نظرات کاربران
بخشهای ستارهدار را حتما پر کنید.