مفاهیم ترید ارز دیجیتال
زمان مطالعه :
16 دقیقهتاریخ بروز رسانی :
۰۱
آبان
۱۴۰۳
ترید چیست؟ تریدر کیست؟ + نکات مهم قبل از شروع تریدینگ!
ویراستار
پوریا دولتآبادی
فهرست
حتما با کلماتی چون «تریدر»، «تریدینگ» و «ترید کردن» برخورد کردهاید؛ چنین کلماتی که به ویژه در بازارهای مالی مثل رمزارزها بسیار پرکاربرد هستند، در دنیای امروز بسیار زیاد به کار میروند و شنیده میشوند. در این مقاله به زبان ساده به سوالات مهمی چون ترید چیست؟ و تریدر کیست؟ پاسخ میدهیم و در کنار آن اصول ترید کردن، مزایا و معایب تریدینگ و انواع مختلف ترید را بیشتر بررسی میکنیم.
ترید چیست و تریدر کیست؟
ترید (Trade) به معنای خرید و فروش کالا، خدمات و انواع داراییها با هدف کسب سود است. در بازار مالی اصطلاح ترید کردن به مفهوم خرید سهام (stocks)؛ ارز دیجیتال (Cryptocurrency)، اوراق قرضه (bonds)، جفت ارز (Currency pair) و … در قیمتهای پایین و فروش آنها در قیمتهای بالاتر است.
تریدرهای حرفهای از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال استفاده میکنند تا روند بازار را تشخیص دهند. تحلیل تکنیکال معمولا در بستر پلتفرمهای معاملاتی که قیمت لحظهای داراییها را ارائه میکنند، انجام میشود. ابزارهای معاملاتی متنوعی در پلتفرمها وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان درک بهتری از بازار داشت. تحلیل فاندامنتال نیز وضعیت بازار را از طریق اخبار اقتصادی، شاخصهای بازار و سایر موارد بنیادی اثرگذار بر قیمت، مشخص میکند.
هدف اصلی تریدرها افزایش ارزش سبد دارایی (Portfolio) خود از طریق پیشبینی صحیح روندهای بازار و استفاده از سیگنالهای معاملاتی است.
اصول ترید کردن چیست؟
ترید کردن یک شغل است و مانند هر شغل دیگری نیاز به کسب مهارت دارد. همانطور که بدون آموزش و تجربه نمیتوانید یک مهندس کامپیوتر و یا پزشک شوید، قطعا یک شبه به تریدر تبدیل نخواهید شد. همانطور که گفتیم، وظیفه اصلی ترید پیشبینی روند بازار است. اگر اصول ترید کردن و پیشبینی بازار را رعایت نکنید، احتمالا این کار را با حدس و قمار اشتباه گرفتهاید!
پیشبینی بازار نیاز به دانشی دارد که باید خودتان را به آن مجهز کنید. دانشهای مورد نیاز برای درک بازار و ترید کردن شامل موارد زیر است:
- الفبای اصطلاحات معاملاتی
- تحلیل تکنیکال
- تحلیل فاندامنتال
- مدیریت ریسک
- مدیریت سرمایه
- روانشناسی فردی
- روانشناسی بازار
- آشنایی بازارهای مختلف و ویژگیهای هر مارکت
- نحوه معامله در بازارهای مختلف
اگر این موارد را جدی نگیرید، قطعا نمیتوانید از طریق ترید درآمدی به دست آورید و چه بسا با خطرات جدی چون لیکوئید شدن مواجه شوید.
الفبای اصطلاحات معاملاتی
هر شغلی اصطلاحات اولیه مربوط به خود را دارد. تا زمانی که ندانید این اصطلاحات چیست و در چه کاربردی دارد، نمیتوانید شغل تریدینگ را آغاز کنید. لیکویید شدن، کال مارجین، لانگ، شورت، تریدینگ ویو، متاتریدر، چارت، فیوچرز، مارجین، نقدشوندگی و اصطلاحات بسیاری وجود دارند که هر کدام از یک ویژگی یا قابلیت ترید رمزگشایی میکنند.
تحلیل تکنیکال
یکی از روشهای تشخیص روند بازارهای مالی تحلیل تکنیکال است. تحلیل تکنیکال یعنی بررسی تاریخچه قیمت یک دارایی از روی نمودار، با هدف پیشبینی رفتارهای آینده. تاکنون سبکهای متنوعی برای بررسی چارت ابداع شده و هر کدام از یک زاویه منحصر به چارت نگاه میکند. تحلیلهای تکنیکال به دو دسته تقسیم میشوند:
- تحلیلهای فردی
- تحلیلهای الگوریتمی
تحلیلهای فردی تکنیکال
در تحلیلهای فردی، سطوح مهم قیمتی، الگوها و خطوط مهم توسط خود تحلیلگر روی چارت ترسیم میشود. یعنی شما از سبکهای خاصی که آموختهاید استفاده میکنید تا علاوه بر تعیین روند کلی بازار، نواحی مهمی که قیمت میتواند نسبت به آنها واکنش نشان دهد مشخص کنید. سپس بررسی میکنید که اهداف قیمت چه خواهد بود. سبکهای پر طرفدار تکنیکال در این بخش شامل کندل استیک، الگوهای هارمونیک، فیبوناچی، نظریه الیوت، پرایس اکشن، اسمارت مانی و… است.
تحلیلهای الگوریتمی تکنیکال (اندیکاتورها و اسیلاتورها)
منظور از تحلیلهای الگوریتمی، استفاده از اندیکاتورها و اسیلاتورهاست. اندیکاتورها ابزارهایی هستند که میتوانید روی چارت فعال کنید. هر اندیکاتور یک فرمول ریاضی دارد و با توجه به تغییرات قیمت؛ خطوط، سطوح یا نوساناتی را در چارت مشخص میکند. با فعال کردن اندیکاتور، تغییراتی روی چارت اتفاق میافتد که شما آنها را ترسیم نمیکنید، اما میتواند با تحلیل آنها درک بهتری از وضعیت چارت داشته باشید. اوسیلاتورها نیز نوعی از اندیکاتورها هستند که بهجای قیمت، میزان نوسانها را بررسی میکنند. اوسیلاتورها هم بدون دخالت شما، روی چارت نمایش داده میشوند. مکدی، ایچیموکو، آراسآی، میانگینهای متحرک ساده و نمایی، از معروفترین اندیکاتورها و اسیلاتورها هستند.
۲. تحلیل فاندامنتال
در تحلیل فاندامنتال، شما باید به بررسی هرچیزی که میتواند روی قیمت دارایی مورد نظرتان اثرگذار باشد، بپردازید. تحرکات نهنگها، وضعیت اقتصاد کلان، بررسی اخبار بازار، نقشه راه ارزهای دیجیتال، آپدیتها و بهروزرسانیها، توکنسوزی یا آزاد شدن توکنهای قفل شده، حمایت افراد سرشناس و … از مواردی است که در تحلیل فاندامنتال بررسی میشود.
برای مثال در روزهایی که نرخ بهره بانکی در آمریکا تعیین میشود، تمام بازارهای مالی دچار نوسانهای شدیدی میشوند؛ این مسئله ناشی از ترس و یا طمع تریدرها برای ترید کردن است. در واقع نوسانات قیمتیای که از اخبار مهم مالی حاصل میشوند، باعث میشوند تا جهتگیری تریدرها برای خرید یا فروش بسیار نوسان داشته باشد و بازارها بسیار متزلزل ظاهر شوند.
بگذارید تا تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال را با یک مثال، بهتر جا بیندازیم. تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی، نقش حرکات بازیکنها، حرکات تیمی و عوامل درون زمین را ایفا میکند. بخش بزرگی از سرنوشت بازی توسط عواملی تعیین میشود که مستقیما در بازی فوتبال نقش دارند. اما عواملی هم خارج از زمین بازی وجود دارند که میتوانند بر نتیجه موثر باشند؛ برای مثال تصمیم فدراسیونها برای فشار آوردن به تیم ها، تصمیمات اقتصادی و حرفهای تیمها و تصمیمات سرمربی، از عوامل خارجی موثر بر نتایج بازیهای فوتبالاند که میتوانند نقش تحلیل فاندامنتال را در مثال ما ایفا کنند.
مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه
از نظر بزرگترین تریدرها و کارشناسان دنیا، تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال در موفقیت یک تریدر و یک ترید خوب، اهمیت دارند ولی نه به اندازه مدیریت سرمایه و ریسک.
حفظ سرمایهای که دارید، اولین هدف شما بهعنوان یک تریدر است. گاهی ضرر نکردن و حفظ دارایی باید اولویت اولتان باشد. همچنین، شناسایی ریسکهای بالقوه و کنترل ریسک با تصمیماتی که در زمان ورود به یک معامله و خروج از آن میگیرید، اولویت دیگری است که باید مد نظر داشته باشید. مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک روشهای مشخصی دارد که قبل از ورود به بازار باید بر آنها مسلط شوید. داشتن حد ضرر و حد سود و تعیین ریسک به ریوارد، از مهمترین این روشهاست.
شاید مبتدیترین تریدرها هم بتوانند با یادگیری چندین الگو و اندیکاتور در تحلیل تکنیکال و گوشهچشمی به اخبار فاندامنتال، به راحتی روند و سطوح قیمتی بعدی را پیشبینی کنند؛ اما باید به این نکته توجه کرد که حتی قطعیترین احتمالات هم، ممکن است غلط از آب در بیایند. چیزی که باعث میشود یک تریدر حتی در بدترین مواقع هم سود کسب کند یا حداقل ضرر نداشته باشد، این است که متوجه باشد هیچ احتمالی در بازارهای مالی، ۱۰۰% درست نیست.
روانشناسی فردی و روانشناسی بازار
گاهی تریدرها در مواجهه با سود و ضرر، تصمیماتی میگیرند که از روی احساسات و هیجان است. تصمیماتی که از روی انواع ترس یا طمع در زمان معامله گرفته میشوند و ممکن است باعث ضرر شوند. فاد (ترس از ضرر بیشتر) و فومو (ترس جا ماندن از سود بازار) از رایجترین این موارد است. از طرف دیگر، سوگیریهای شناختی بسیاری وجود دارند که در زمان معاملات گریبانگیر شما خواهد شد. قالب شدن تصمیم جمع، عدم حساسیت به اندازه نمونه، سوگیری غرق شدن، اعتماد بیش از حد و .. از مهمترین سوگیریهای شناختی هستند.
پیش از ورود به بازار، حتما روانشناسی فردی و روانشناسی بازار را یاد بگیرید تا دلیل رفتارهای خودتان و سایر معاملهگران را بهتر درک کنید. درک احساسات و هیجانات خودتان و سایر معاملهگران، فرصتهای بیشتری را در اختیارتان میگذارد و از ضررهای ناشی از تصمیمات احساسی جلوگیری میکند. کتاب قوی سیاه نوشته نسیم نیکلاس طالب یکی از بهترین رفرنسهایی است که میتوانید مطالعه کنید.
آشنایی بازارهای مختلف و ویژگیهای هر مارکت
باید بدانید که بازارهای فارکس، ارز دیجیتال، سهام، بازار مشتقه، اوراق قرضه و کامودیتیها چه بازارهایی هستند؟ بازاری که میخواهید به آن ورود کنید، چه ویژگیهایی دارد؟ افرادی که در این بازارها شرکت میکنند، چه ویژگیهایی دارند؟ باید رمز و راز بازار مورد نظرتان را کشف کنید و خودتان را برای ورود به دنیای مارکت آماده کنید.
نحوه معامله در بازارهای مختلف
هر مارکت، پلتفرمهای مخصوص معاملاتی خود را دارد و فعالیت در هر کدام از این پلتفرمها، نیاز به آموزش دارد. انتخاب پلتفرم، آموزش نحوه سفارشگذاری و … از مسائل مورد نظر این بخش هستند.
سرمایه گذاری چیست؟
سرمایه گذاری را میتوان این گونه تعریف کرد: «تخصیص بخشی از میزان سرمایه در دسترس بر یک دارایی، کسب و کار یا بازار مشخص با هدف حفظ ارزش پول و کسب سود در یک بازه زمانی مشخص».
شاید بتوان سرمایهگذاری یا Investment را باسابقهترین و سادهترین روش کسب درآمد قلمداد کرد! چرا که از زمانهای قدیم (حتی اعصار سنگی که به دوران پیش از تاریخ اشاره دارند)، افراد درصدد بودند که با انجام سرمایهگذاری در کالاهای مختلف، ارزش پول خود را در طولانی مدت حفظ کنند و نیمنگاهی هم به سود داشته باشند.
با فرارسیدن دوران مدرن و گسترش تکنولوژی و ارتباطات، سرمایهگذاری در بازارهای مالی هم به لیست روشهای سرمایهگذاری اضافه شد. دسترسی آسان (تقریبا در تمامی نقاط جهان)، پتانسیل بازدهی بالا، تنوع داراییهای قابل سرمایهگذاری و بسیاری از عوامل دیگر، سبب شدند تا بازارهای مالی، به بستر مناسبی برای انجام سرمایهگذاری در مقیاسهای مختلف (کوتاه،میان و بلندمدت) تبدیل شود.
البته نباید فراموش کنیم که سرمایهگذاری به بازارهای مالی محدود نیست و بازارهای دیگری چون مسکن و فلزات قیمتی هم میتوانند به عنوان بسترهای مناسبی برای حفظ ارزش سرمایه یا کسب سود مورد استفاده قرار گیرند.
انواع سرمایه گذاری
براساس مدت زمان سرمایهگذاری، میتوان انواع سرمایهگذاری را در ۳ گروه کلی تقسیمبندی کرد:
- کوتاهمدت (۶ماه- ۱سال)
- میانمدت ( ۱-۳سال)
- بلندمدت (۳+سال)
البته که بازههای زمانی میتوانند بسته به داراییهای مد نظر سرمایهگذاران متغیر باشند. به همین سبب، انواع سرمایهگذاری را میتوان براساس انواع داراییها هم گروهبندی کرد:
- بازار کریپتو
- بازار بورس و اوراق بهادار
- بازار ملک
- بازار طلا و فلزات قیمتی
- بازار ارز (ارزهای فیات)
- بازار اوراق مشتقه (Derivatives)
سرمایه گذاری با ترید چه تفاوتی دارد؟
مهم ترین تفاوت سرمایهگذاری و ترید در بازههای زمانی این دو خلاصه میشود. به طوری که در سرمایهگذاری، معمولاً یک دارایی را برای مدت زمانی طولانیتر (چندین هفته تا چندین سال) نگهداری میکنیم و اغلب به دنبال کسب سود مستمر در طولانی مدت هستیم. از سوی دیگر، تریدینگ فعالیتی است که میتواند به عنوان یک شغل روزانه هم کاربرد داشته باشد و در بازههای زمانی کوتاهتر (ساعتی، روزانه و هفتگی)، به آن بپردازیم. علاوه بر مدّت زمان، میزان بازدهی و میزان ریسک هم از جمله تفاوتهای سرمایهگذاری با ترید به حساب میآیند.
از طرف دیگر، ترید کردن نیاز به کسب مهارت و دانش دارد اما سرمایهگذاری را میتوانید حتی با توصیه دیگران (مثلا مشاور مالی) انجام دهید. در سرمایهگذاری نیازی به بررسی مداوم قیمت دارایی مورد نظر نیست، اما تریدرها ساعات زیادی را در طول روز پای چارت مینشینند تا نقاط ورود و خروج مناسبی پیدا کنند.
با توجه به ریسک بالای ترید، میزان استرس در ترید کردن بیشتر از سرمایهگذاری است. به همین دلیل است که تریدینگ در بازارهای پرنوسان مانند کریپتو کارنسیها، نیاز به مهارتهای کنترل عواطف و احساسات دارد. ترید کردن مستلزم داشتن ابزارها و اکانتهایی است که در سرمایهگذاری به آنها وابسته نخواهید بود. دیوایسهایی مانند موبایل لپ تاپ و امکاناتی مانند اینترنت، از این قبیل هستند.
مزایا و معایب تریدینگ؛ چالشهای ترید!
مانند همه مشاغل، تریدینگ نیز مزایا و معایب خودش را دارد. با ترید کردن میتوانید:
- سقفهای درآمدی را حذف کنید.
- برای خودتان کار کنید.
- درآمد دلاری داشته باشید.
- محدودیتهای جغرافیایی نداشته باشید و حتی در هنگام سفر کار کنید.
- با دنیای معاملاتی کشورهای دیگر ارتباط برقرار کنید.
اما بهطور همزمان ترید کردن میتواند:
- ریسک بالایی داشته باشد.
- دادههای فاندامنتالی در تمام شبانهروز شما را درگیر کند.
- میزان استرس را افزایش دهد.
- اعتیاد آور باشد!
- در صورت قطعی برق و یا اینترنت، معاملات شما را تحت تاثیر قرار دهد.
در کنار همه این موارد، بهطور کلی سه چیز را باید در نظر بگیرید:
- سختی معامله در بازارهای بزرگ جهانی
- ترید کردن، حرفهای به ظاهر ساده اما بسیار پیچیده
- سختیهای ترید و ظهور راهحلهای مفید
۱. سختی معامله در بازارهای بزرگ جهانی
شاید خیلی مشخص نباشد که این تیتر یک مزیت است یا عیب! برخی این موضوع را مزیت میدانند؛ اما به شرطی که پس از یادگیری دنیایی از ابزارها، نکات مختلف و کسب تجارب متعدد، وارد بازار های بینالمللی شوید.
معامله در بازار های بزرگی چون کریپتوکارنسی و فارکس، به تریدرها این امکان را میدهد تا دانش خود را با تریدرهای مختلفی از سراسر دنیا محک بزنند و سعی کنند از این بازارها، به صورت دلاری درآمد داشته باشند.
کسب درآمد به صورت دلار، میتواند نکته بسیار حائز اهمیتی باشد؛ به خصوص برای تریدرهایی که در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند. در کشورهای محدود، از جمله کشورهای آسیای جنوب شرق مثل اندونزی و کشورهایی چون هند و پاکستان، تریدرهای متعدد و بزرگی ظهور میکنند که تاثیر مهمی بر بازارهای سرمایه جهانی دارند.
کسب درآمد دلاری، میتواند افراد زیادی را از کشورهای در حال توسعه و جهان سومی به سوی خود جذب کند؛ امکانی که به وسیله یادگیری، سپس بهکارگیری مهارت مهمی چون تریدینگ، محقق میشود. ترید کردن و تریدرهای این دسته از کشورها، نقش مهمی در سرپا نگه داشتن اقتصاد آنها داشتهاند.
در زمان همه گیری کرونا که حتی صنعتیترین و پیشرفتهترین کشورهای دنیا هم با بحرانهای اقتصادی روبهرو شدند، تریدینگ جان بسیاری از کشورها را نجات داد؛ کشورهایی که از لحاظ مالی بسیار تحت فشار بودند و برای ابقای اقتصاد خود، از مزیت تریدینگ و تریدرها استفاده کردند. این حرفه، تنها نیاز به یک لپتاپ، اینترنت و دانش شخصی خود تریدر دارد.
2. ترید کردن، حرفهای به ظاهر ساده اما بسیار پیچیده
برخی ترید کردن را شبیه به بازی شطرنج میدانند؛ دانشی که برای یاد گرفتن آن شاید تنها به چند هفته فرصت نیاز باشد؛ اما قطعا برای حرفهای و صاحبنظر شدن در آن به ماهها وقت نیاز است.
افراد زیادی با امید به اینکه با ترید کردن و خرید و فروش ارزها به سادگی و در سریعترین زمان ممکن ثروتمند خواهند شد، وارد بازارهای مالی مختلف شدهاند و تنها نصیبشان، ضررهای متوالی و از بین رفتن سرمایه اولیهشان بوده است.
در تریدکردن، شما تنها چند کندل با فروپاشی کامل فاصله دارید و این موضوع به مثابه حرکت روی یک نخ باریک خواهد بود!
۳. سختیهای ترید و ظهور راهحلهای مفید
محبوبیت ترید باعث شده تا حتی افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند هم، به فعالیت در حوزه بازار مالی ترغیب شوند. برای افرادی که سررشتهای در این حوزه ندارند، راهحلهای مختلفی از سوی متخصصان و شرکتهای بزرگ ارائه میشود که میتوانند مفید باشند.
رباتهای تریدر یکی از همین راهحلها هستند. رباتهای تریدر، نرمافزارهایی هستند که با یافتن روندهای خاص و الگوهای ویژه در نمودار، در هر زمانی ترید میکنند. حتی زمانی که شما خواب هستید، ربات تریدر به فعالیت خود ادامه میدهد و سعی میکند با الگوریتمهایی که برای آن تعریف شده، در نمودارهای مختلف به دنبال نقاط خوب برای بازکردن پوزیشن بگردد.
یکی دیگر از این راهحلها، کپی تریدینگ نام دارد که بسیاری از افراد آن را به کار میگیرند.
تریدر (Trader) کیست؟
به شخصی که عمل تریدینگ را برای خودش و یا سایر افراد و موسسات انجام میدهد، تریدر (Trader) میگویند. تریدرها با استراتژی معاملاتی مشخص خود به معامله در بازارهای مالی گوناگون مانند فارکس، ارز دیجیتال، سهام، بازار مشتقه، اوراق قرضه و کامودیتیها میپردازند. فعالیتهای یک تریدر با معاملات اسپات، معاملات فیوچرز، معاملات مارجین و آربیتراژ (arbitrage) انجام میشود.
وظیفه اصلی تریدرها این است که نوسانهای بازار را حدس بزنند و از طریق خرید و فروش داراییها در فراز و نشیب بازار، کسب درآمد کنند.
برای مثال یک تریدر برای ترید رمزارزها، سعی میکند ارزهای مختلف را با کمترین قیمت ممکن بخرد و به قیمتهای بیشتر بفروشد. او میتواند در زمانهایی که قیمت ارزی در حال کاهش است، آن را با ارز دیگری که پتانسیل رشد دارد، معاوضه کند. برخی از بازارهای مالی بزرگ دنیا مثل کریپتوکارنسی و فارکس، دو طرفه (two-way market) هستند. یعنی میتوان حتی از روندهای نزولی و کاهش قیمتها هم کسب درآمد کرد.
یک تریدر موفق چه ویژگیهایی دارد؟
به طور خلاصه ویژگیهایی چون دانش و مهارت بالا و تجربه کافی از جمله ویژگیهای یک تریدر موفق به حساب میآیند. البته که علاوه بر این شاخصهها، مولفههای دیگری چون استمرار در معاملات، کنتترل ریسک، مدیریت سرمایه و ارزیابی مستمر وضعیت معاملات هم در تبدیل یک فرد به تریدری موفق اهمیت دارند.
علیرغم سوددهی مستمر، موفقترین تریدرها هم با ضرر مواجه میشوند و اغلب به جای مقابله یا ضرر و اقداماتی چون اضافه کردن حجم یا امید واهی (!) برای بازگشت روند قیمت، زیانهای خود را با استفاده از حد ضرر (Stop Loss) در نقاط مناسب، مدیریت میکنند.
تریدرها چه اشتباهات رایجی دارند؟
از مهمترین و در عین حال خانمانسوزترین اشتباهات تریدرها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورود به بازار با سرمایه زندگی ( و نه سرمایه مازاد)
- عدم کنترل هیجانات
- استفاده نکردن از Stop Loss
- نداشتن استراتژی معاملاتی
- عدم ارزیابی عملکرد حساب در بازههای زمانی مختلف
- اعتماد بیش از حد به ابزارهایی چون اندیکاتورها و نرمافزارهای تریدینگ
- عدم توجه به قوانین مدیریت سرمایه (تعیین محدودیت برای سرمایه مورد استفاده در هر پوزیشن معاملاتی)
انواع ترید چیست؟
ترید کردن حالات، مدل و سبکهای مختلفی دارد. استراتژیهای متفاوتی برای تریدکردن و فواصل معاملات در نظر گرفته میشود که هرکدام به خودی خود میتوانند در سود و ضرر تریدر، تاثیر بسیار مهمی داشته باشند. ترید در دستهبندی کلی به ترید روزانه، اسکالپ، فیوچرز و اسپات تقسیم میشود.
معاملات آتی یا فیوچرز (Futures)
معاملات فیوچرز یا آتی، تقریبا چیزی شبیه به شرطبندی هستند. در معاملات فیوچرز، تریدر تعیین میکند که در زمانی در آینده که ابتدای معامله مشخص میشود، معامله صورت بگیرد. شاید بتوان معاملات فیوچرز یا آتی را، ریسکیترین نوع ترید دانست. تقریبا هیچ نوعی از تحلیل های رایج توانایی خوبی برای پیشبینی و تعیین قیمت بیت کوین در ۱ ماه بعد ندارند. شاید تنها حرکات کلی بازار و مقداری تحلیل فاندامنتال بتواند برای بستن یک ترید فیوچرز خوب، کمککننده باشد.
در معاملات آتی، تریدر قیمت یک دارایی را در زمانی در آینده، برای مثال یک ماه بعد پیشبینی میکند و مشخص میکند که دقیقا در چه زمانی معامله صورت بگیرد؛ بسته به پیشبینی تریدر، ممکن است اختلاف نظر او با قیمت اصلی بازار، بسیار زیاد باشد و طبیعتا سود یا ضرر او هم قابل توجه خواهد بود.
در بازارهای صعودی، معاملات آتی بسیار جواب میدهند. این معاملات سابقهای طولانی در بازارهای جهان دارند. کشورهای برای تامین کالاهای اساسی خود از معاملات آتی استفاده زیادی میکنند به ویژه اگر آن کالا قیمتی صعودی داشته باشد. مثلا ما میتوانیم قیمت چند تن برنج را الان بپردازیم و برنج را سال دیگر دریافت کنیم. این در صورتی برای ما سود دارد که پیش بینی ما مبنی بر افزایش قیمت برنج درست از آب دربیاید وگرنه اگر برنج ارزان شود ما باختهایم و پول بیشتری بابت برنجی که ارزان شده است دادهایم!
به جای برنج، بگذارید بیت کوین تا معاملات فیوچرز را در ارزهای دیجیتال بهتر درک کنید.
۴. معاملات اسپات (Spot)
اسپات تریدینگ شاید همان سبکی از ترید باشد که همه افراد با آن آشنایی دارند. معامله اسپات یا نقطهای دقیقا مقابل ترید آتی یا فیوچرز قرار میگیرد. در ترید اسپات، معامله دقیقا در همان زمان انجام میشود و مثل معاملات آتی، نیازی به مشخص کردن تاریخی در آینده نیست. دقیقا پس از زمانی که دارایی مورد نظر، حجم معامله، حد ضرر و سود تعیین شد، معامله اسپات انجام میشود؛ نوعی که شاید آشناترین و سادهترین نوع معامله در بازارهای مالی به شمار رود.
درآمد ترید چقدر است؟
برای اینکه تریدر خوبی شویم و معاملههای خوبی انجام دهیم، نیاز است که ابتدا یکی از تحلیل های متداول (ترجیحا تحلیل تکنیکال) را به خوبی فرا بگیریم. بعد از آموختن نکات بسیار درباره چگونگی معامله کردن و ابزارهای مورد نیاز آن، باید برای مدتی به صورت دمو و با پول فرضی ترید کرد و از تریدهای اولیه خود درس گرفت. پس از گذراندن چنین مراحلی، میتوانیم ادعا کنیم که به تریدر باتجربه و دانایی تبدیل شدهایم.
پس از رسیدن به چنین مرحلهای و داشتن سرمایه اولیه مناسب، شاید یک تریدر خوب و محتاط بتواند پس از چندماه ترید کردن به درآمدهایی چون ۵۰۰۰ دلار در ماه هم برسد. درآمد حاصل از چنین بازارهایی، کاملا به رفتار تریدر، بازار هدف، سرمایه اولیه و عوامل شخصی دیگری بستگی دارد که باعث میشوند رقم بیان شده، متغیر باشد.
انواع استراتژی برای ترید
تریدینگ با استراتژیهای مختلفی قابل اجراست و هر فردی با در نظر گرفتن فاکتورهایی چون میزان تحمل ریسک و میزان سرمایه، میتواند استراتژی متناسب با خود را انتخاب نماید.
ویژگی | اسکلپ کردن (Scalping) | معاملات نوسانی (Swing Trading) | ترید روزانه (Day Trading) |
مدت زمان | بسیار کوتاه | وابسته به طول موج قیمت | روزانه |
تارگت سود | کم | زیاد | متوسط |
نیاز به دانش و مهارت | بسیار زیاد | متوسط | زیاد |
ریسک | بسیار زیاد | متوسط | زیاد |
در ادامه انواع استراتژی برای ترید را بررسی خواهیم کرد.
اسکلپ کردن (Scalping)
اسکلپینگ یک استراتژی معاملاتی است که در آن معامله گران از تغییرات اندک قیمت داراییها در مدت زمان کوتاه، سود میبرند. اغلب معاملهگران اسکلپینگ، برای اجرای تکنیکهای معاملاتی خود متکی به استفاده از اندیکاتورهایی چون MACD یا RSI خواهند بود.
انجام معاملات به روش اسکلپینگ، میتواند با سودهای فراوانی همراه باشد. چرا که معاملهگران این قابلیت را دارند که از نوسانات نزولی و صعودی کسب سود کنند . استفاده از ابزارهایی چون اندیکاتور (Incidcator) و اسیلاتورها (Oscillators)، میتواند مسیر معاملهگران را هموارتر کند. با این حال، معاملات اسکلپ ریسک بالایی را شامل میشوند و برای کسب سود معاملهگران به سطح بالایی از مهارت و تجربه نیاز خواهند داشت.
معاملات نوسانی (Swing Trading)
معاملات نوسانی یا اصطلاحا Swing Trading، به انواعی از معاملات اطلاق میشود که معمولا در بازههای زمانی روزانه، هفتگی و ماهانه انجام میشوند و در مقایسه با اسکلپ، ریسک کمتری را شامل میشود.
طی این گونه از معاملات، معاملهگران سعی دارند تا با گذشت زمانی مشخص، روند کلی قیمت و سقف و کفهای بازار را تشخیص دهند تا بتوانند استراتژی ساده اما در عین حال پیچیده خرید در کف و فروش در سقف (BLSH) را به کار گیرند.
به طور کلی در معاملات سویینگ، تریدرها با به کار گیری برخی الگوهای متداول کندلاستیک، به پیشبینی (احتمالی) روند بازار میپردازند و سفارشات خرید یا فروش خود را کار میگذارند.
ترید روزانه (Day Trading)
ترید روزانه همانطور که از نامش پیداست، به معاملاتی اطلاق میشود که در طول یک روز باز و سپس بسته میشوند. تریدرهای مجرب از این نوع معاملات استفاده میکنند تا بتوانند از چارت، سودهای کوتاهمدت بگیرند. یکی از ابزارهایی که در معاملات روزانه بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، اهرم یا لِورِج (Leverage) است؛ ابزاری که برای چندبرابر کردن حجم و نیروی معامله از آن استفاده میشود.
به دلیل اینکه در معاملات روزانه، فرصت و نقاط زیادی برای ترید کردن وجود ندارد، تریدرهای روزانه سعی میکنند تا با استفاده از اهرم، حجم و سود خود را از معاملات افزایش دهند. اما باید هشدار داد که معاملات اهرمدار میتوانند سبب شوند تا ضرر تریدر هم چند برابر شود که در صورت استفاده نادرست از آنها، میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر نمیدانید چه ارزی را برای ترید روزانه انتخاب کنید میتوانید از مقاله بهترین ارزهای دیجیتال برای ترید روزانه کمک بگیرید.
کپی ترید چیست؟
کپی تریدینگ هم ابزار دیگریست که تریدرهای مبتدی و حتی باتجربه از آن برای کسب سود استفاده میکنند. شاید از نام این استراتژی، نحوه کارکرد آن را متوجه شده باشید.
در کپی تریدینگ، تریدر تازهکار و پیرو، از تریدر باتجربه و متخصصتری پیروی میکند و سعی میکند تا هرکاری که تریدر متخصصتر انجام داد را تقلید کند. برای مثال کپی تریدر به ضمانت و با اعتماد به تریدِ تریدر اصلی، ۱۰ هزار دلار بیت کوین خریداری میکند. کپی تریدینگ به دو شکل دستی و توسط خود کپی تریدر یا به شکل خودکار صورت میگیرد.
کپی تریدرها میتوانند تریرد مد نظر خود را از پلتفرمهای معاملاتی چون ایترو (eToro) انتخاب و استراتژیهای وی را در اکانت معاملاتی خود اعمال کنند.
ابزار ترید چیست؟
علاوه بر پلتفرمهای تریدینگ همچون صرافیهای ارز دیجیتال و پلتفرمهای تحلیلی و معاملاتی مثل تریدینگویو یا متاتریدر، برخی ابزارهای دیگر هستند که میتوانند به ما در انجام معاملات کمک کنند.
از جمله این ابزارها، میتوان به برخی پلتفرمهای آماری برای شناخت بهتر شرایط بازار و پروژهها اشاره نمود:
- کوین مارکت کل (CoinMarketCal): با استفاده از این مرجع، میتوانیم از آخرین رویدادهای مهم دنیای کریپتو آگاه شویم. هاوینگ پروژهها و ایردراپها، نمونههایی از این رویدادها به شمار میآیند.
- مِساری (Messari): مساری یک پلتفرم آماری جامع است که آخرین تحلیلها و گزارشات مرتبط با پروژههای اقتصادی به ویژه پروژههای کریپتویی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
- دیفایلاما (DeFillama): دیفای لاما یکی از بزرگترین تجمیعکنندگان دادههای پروژههای ارز دیجیتال به ویژه پروتکلهای دیفای است با بررسی شاخصهایی چون میزان ارزش کل قفل شده (TVL)، به بررسی و مقایسه پروژههای مختلف میپردازد.
- وِیلآلرت (WhaleAlert): این وبسایت از مراجعی است که به رصد فعالیت نهنگهای بازار کریپتو میپردازد و ما میتوانیم با پیگیری دادههای آن، از حرکات احتمالی بازار پس از تراکنشهای عظیم نهنگها، آگاه شویم.
معروفترین تریدرها چه کسانی هستند؟
شناخته معروفترین تریدرهای جهان و نحوه عملکردشان برای تریدرها ضروری است. در ادامه با مشهورترین تریدرها آشنا میشوید.
۱. وارن بافت (Warren Buffett)
شاید نام وارن بافت برای تمام کسانی که در بازار های مالی دنیا فعالیت میکنند، آشنا باشد. وارن بافت یکی از بزرگترین سرمایهگذاران دنیا محسوب میشود که اکنون سمت رئیس هیئت مدیره شرکت Berkshire Hathaway را بر عهده دارد.
بر اساس ویکیپدیای وارن بافت، این شخص حدود ۱۱۰ میلیارد دلار ثروت دارد که باعث میشود او را نهمین فرد ثروتمند دنیا بدانیم.
۲. ال بروکس
ال بروکس نامی آشنا برای افرادی است که با استراتژی پرایس اکشن معامله میکنند. این تکنیک توسط فردی با همین نام ارائه شد و محبوبیتی چشمگیر و طرفداران زیادی در دنیا پیدا کرد؛ چرا که در آن از هیچگونه اندیکاتوری استفاده نمیشود. یک پرایساکشن تریدر، تنها با بررسی حرکات نمودار و پیشبینی رفتار قیمت به معامله میپردازد.
ال بروکس برای بسیاری از تریدرهای دنیا شناخته شده است. تکنیک پرایساکشن که او سهم زیادی در معرفی و ارائهاش داشت، توسط بسیاری از تریدرهای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
۳. چانگ پنگ ژائو
بسیاری از تریدر ها و افراد موفق در زمینههای مرتبط، از کشورهای آسیایی ظهور کردند. چانگ پنگ ژائو که فردی چینی-کانادایی است که از برجستهترینهای بازارهایی چون بازار رمزارزها به شمار میرود. ژائو که به عنوان بنیانگذار صرافی بایننس، بزرگترین صرافی مبادله رمزارز دانسته میشود، کار خود را از کار در مک دونالد و پمپ بنزین شروع کرد و اکنون یکی از ثروتمندترین افراد جهان محسوب میشود.
چانگ پنگ ژائو، موسس چینی-کانادایی بایننس یکی از سرشناسترین چهرههای دنیای تریدینگ محسوب میشود.
قوانین ترید کردن در ارزهای دیجیتال
قوانین ساده اما کارآمدی وجود دارند که در صورت رعایت آنها، میتوانیم شانس موفقیت خود را در بازار افزایش دهیم. برخی از قوانین ترید کردن در ارزهای دیجیتال به شرح زیر هستند:
- کسب اطلاعات و دانش کافی در رابطه با مکانیزم بازار و مواردی چون پرایس اکشن
- توجه به حد ضرر
- مدیریت سرمایه
- برخورداری از پلن و استراتژی مناسب
- شبیهسازی و بکتست گرفتن از استراتژی معاملاتی
- توجه به کمیسیونها و اسپردهای معاملات
- کنترل هیجانات
- انتخاب کارگزاری مناسب
مناسبترین بازار برای ترید کدام است؟
ترید کردن امری حساس است. یک تریدر علاوه بر اینکه باید توجه زیادی به معاملات خود و جزئیات آن داشته باشد، باید بسیار مراقب باشد که از چه بستری برای خرید و فروش ارزهای مختلف استفاده میکند.
به طور کلی بازار ارزهای دیجیتال و بازار فارکس، از جمله محبوبترین بازارهای مناسب برای ترید به شمار میآیند. همین بازارها هم شیوههای معاملاتی مختلفی را شامل میشوند که فیوچرز، اسپات و مارجین متداول ترینِ این شیوهها به حساب میآیند و در مقالات اختصاصی آنها، مفصلاً به بررسی این روشها پرداختهایم. با محدودیتهای بسیاری که برای کاربران ایرانی در صرافیهای خارجی لحاظ میشود، شاید بهتر باشد از صرافیها و بسترهای مطمئن داخلی برای ترید ارز های دیجیتال استفاده کرد.
صرافی پول نو با ارائه حدود بیش از ۱۰۰ رمزارز روی ۳۰ شبکه بلاک چین مختلف و پشتیبانی همهروزه و کارمزدهای مناسب میتواند پلتفرمی بسیار مناسب برای افرادی باشد که میخواهند ترید را شروع کنند. میتوانید از طریق صفحه قیمت ارزهای دیجیتال، ارز مورد نظر خود را انتخاب کنید و پس از احراز هویت خود به سادگی، خرید و فروش خود را آغاز کنید!
کسب دانش و تجربه، رمز موفقیت در تریدینگ
ترید کردن به حرفهای بسیار محبوب و فراگیر تبدیل شده است. افراد زیادی با امیدهای بسیار وارد این حوزه و بازارهای مالی جهانی شدند که متاسفانه عاقبت خوبی در انتظار آنها نبود. قصد نداریم بگوییم تمام تریدرها از سرنوشت خوبی برخوردار نیستند، اما در بازارهای بیرحم مالی بینالمللی، اگر تجربه و دانش کافی را با خود به همراه نداشته باشید، چیزی جز ضررهای مکرر و در نهایت حساب خالی، عایدتان نخواهد شد.
فعالیت آگاهانه و با چشمِ باز به عنوان کی تریدر، میتواند حتی این حرفه را به شغل اول شما تبدیل کند؛ به شرطی که پیش از ورود به دنیای تریدینگ، تمام جوانب و خطرات آن را بسنجید و سنجیده عمل کنید.
سوالات متداول
اکنون که با مفهوم ترید و تریدر آشنا شدیم، نوبت به آن میرسد تا به برخی سوالات متداول درباره تریدینگ پاسخ دهیم.
ترید چیست؟
ترید در لغت، به معنای «مبادله و معامله» است. به کسی هم که این کار را انجام میدهد و با خرید و فروش ارزهای دیجیتال (یا هر دارایی دیگر) درآمد کسب میکند تریدر گفته میشود.
سرمایه گذاری با ترید چه تفاوتی دارد؟
مهمترین تفاوت سرمایهگذاری و ترید در بازههای زمانی این دو خلاصه میشود. علاوه بر مدّت زمان، میزان بازدهی و میزان ریسک هم از جمله تفاوتهای سرمایهگذاری با ترید به حساب میآیند.
تریدرها چه اشتباهات رایجی دارند؟
عدم کنترل هیجانات، استفاده نکردن از Stop Loss، نداشتن استراتژی معاملاتی، عدم ارزیابی عملکرد حساب در بازههای زمانی مختلف، اعتماد بیش از حد به ابزارهایی چون اندیکاتورها و عدم توجه به قوانین مدیریت سرمایه، از جمله اشتباهات رایج تریدرها به شمار میآیند.
چنانچه به مشاوره رایگان علاقهمندید، پرسشها و نظرات خود را درباره این مقاله یا موضوعات مختلف حوزه بلاکچین و ارزهای دیجیتال مطرح کنید. برای پاسخگویی آمادهایم!
نظر بدهید
0